Index Vakbarát Hírportál

45 millió dollárt lopott egy orosz hekkercsoport

2016. június 13., hétfő 16:36

Ötven embert tartóztattak le Oroszországban az ország eddigi legnagyobb hekkerek elleni akciójában. A csoport 2011 óta több mint 45 millió dollárt lopott el weboldalakon terjesztett kártékony trójaival, amellyel hozzáférést szereztek az áldozatok számítógépéhez, és azon át a bankszámlájukhoz is.

A szintén orosz Kaspersky Lab már 2011-ben felfedezte a kiberbűnözői csoport tevékenységét, amely a Lurk trójaival vette át az irányítást az áldozatok számítógépe fölött - írja a vírusirtó cég közleménye. A Kaspersky szerint a Lurk csak másfél éve kezdte támadni a bankokat, ezt megelőzően vállalati és otthoni számítógépeket vettek célba vele.

A letartóztatásokkal az orosz rendőrség megakadályozta több mint 30 millió dollár hamis tranzakciókkal történő átutalását.

A Lurk trójait elsősorban híroldalakon terjesztették, de hogy elrejtsék a nyomaikat, több távközlési vállalat informatikai rendszerébe is behatoltak, és azok szervereit használták anonimitásuk megőrzésére. A Lurk egyik sajátossága, hogy a rosszindulatú kód a számítógép memóriájában tárolódik, ezért elég nehezen észlelhető. A rosszindulatú kód terjesztéséhez VPN-szolgáltatásokat, az anonim Tor hálózatot, feltört Wi-Fi hozzáférési pontokat és vállalatok szervereit is felhasználták.

Rovatok