Index Vakbarát Hírportál

Az Apple megint utolérte a világot

2016. június 13., hétfő 22:52

Még mindig az a hét legnagyobb híre, hogy a Microsoft 26 milliárd dollárért megvette a Linkedin üzleti közösségi portált, pedig közben lefutott az Apple WWDC nevű éves fejlesztői konferenciájának nyitóbeszéde, rengeteg bejelentéssel. A kaliforniai gyártó vezetői két órán át sorolták a szoftvereikben bevezetésre kerülő újdonságokat, de az idő felében olyan dolgokat láttunk, amik csak az Apple világában újak, másnál már évek óta elérhetők.

Az Apple bejelentette a MacOS Sierrát, a legújabb számítógépes rendszerét, a mobilos iOS 10-et, kicsit feltuningolta az órát és az AppleTV médialejátszót. Mind a négy platformon több tucat apró változás történt, de mi csak a legjobbakat mutatjuk be, nehogy a cikk végigolvasása előtt a gépre borulva kezdjenek durmolni.

1. Univerzális kopipészt

Számtalanszor előfordult már az életünkben, hogy a telefont az ölünkbe helyeztük bekapcsolt kijelzővel, hogy az ott látható információt be tudjuk pötyögni a számítógépbe. Vagy fordítva. Vagy csak azért átküldtünk magunknak emailben képeket, mert ez a leggyorsabb módja a másolásnak. Ezt változtatja meg az iCloudba bekötött univerzális vágólap: ha kimásolunk vagy kivágunk egy szövegrészletet vagy képet a iPhone-on vagy az iPaden, azt a Mac számítógépünkön egy mozdulattal be tudjuk illeszteni, ugyanolyan egyszerűen, mintha csak a gépen belül használnánk a kopipésztet.

2. Okosabb lesz a Siri, beköltözik a Macre

Végre az Apple számítógépeihez is lehet beszélni, és hanggal webkeresést indítani. A most ötéves Siri ráadásul sokkal okosabb lesz, mint eddig, és ennek már nagyon ideje volt, mert a világ elhúzott az Apple mellett. A Siri megnyílik a külső fejlesztők előtt, ami azt jelenti, hogy az asszisztens hozzáfér majd az appokban tárolt információkhoz, képes bennük keresni és azokat vezérelni.

Első körben persze az Apple saját szoftverihez kap mélyebb hozzáférést. Hanggal tehetünk bejegyzéseket a naptárunkba, számításokat végezhetünk el, fájlokat kereshetünk részletes paraméterek alapján. A Siri az AppleTV rendszerén is okosabb lett, sokféle tulajdonság alapján tud nekünk filmeket és tévésorozatokat előkeresni a több százezres katalógusából.

3. Egy érintéssel vásárolhatunk a weben

A Mac gépet és Safari böngészőt használók mostantól a weben is használni tudják az Apple Pay fizetési rendszert, ami azt jelenti, hogy a webshop virtuális kasszájánál az ujjlenyomatunkkal tudjuk azonosítani magunkat. Ez a funkció is az Apple eszközeinek szoros összekapcsolására épül, hiszen miközben a Mac gépen vásárolunk, az ujjlenyomatunkat az iPhone olvassa le. Állítólag még a PayPal is gyorsabb lesz tőle. Valamivel egyszerűbb lenne a helyzet, ha a Mac gépek is kapnának ujjlenyomat-olvasót, és nem kéne ehhez a telefont használni, de ez ma még csak egy vad álom.

4. Kerekesszékkel is lehet sportolni

Ez talán a legjobb ötlet, amit mostanában fitneszkütyükön láttunk. Az Apple rájött, hogy a mozgáskorlátozottak is tudnak sportolni, ezért az Apple Watch most már a kerekesszék mozgását is nyomon tudja követni. Náluk a buzdító szöveg is másképp hangzik: „Ideje gurulni egyet!”.

Az viszont már súlyos, hogy már van app a helyes légzésre is, és az Apple Watch mondja meg nekünk, hogy mikor vegyünk levegőt. Ennél sokkal izgalmasabb lenne egy kémiai szenzorral együttműködő app, ami azt mondja meg, hogy mikor ne vegyünk levegőt.

5. Játékos kódolás

Csúcsra pörgette az Apple a társadalmi felelősségvállalást, és kiadott egy Swift Playgrounds nevű appot, hogy a gyermekek az iPad segítségével játékosan tudjanak programozást tanulni.

6. Óriási szmájli az üzenetküldőknek

A Facebook Messenger és a WeChat nyomaiba lépve az Apple iMessage üzenetküldő app is platformmá vált,  azaz más programokat is bele lehet integrálni. Például rendelhetünk közös pizzát a csevegés megszakítása nélkül. Ide egy kis gépi intelligencia is beköltözik, a Siri néha helyettünk válaszol a kapott üzeneteinkre. Ha kérdezik, hol vagyunk, felajánlja a pontos GPS-lokációnkat, vagy amikor valaki egy időpontot egyeztet velünk, Siri lementi a naptárba. Ezek mondjuk tényleg tudnak segíteni.

Ujjainkkal írhatunk és rajzolhatunk, hatalmasra növelhetjük az emojikat, a szöveges üzenetekben automatikusan emojira változtathatunk bizonyos szavakat. Matricák is vannak az üzenetküldőben (ja és mielőtt félreérteké: még mindig nem a Facebook Messengerről van szó, hanem az új iMessage-ről).

7. Arcfelismerés, ott helyben

Teljesen rápörgött az Apple a megánszféra védelmére is, és miután bemutattak egy rakás Facebooktól lemásolt fícsört, az is elhangzott a bemutatón, hogy ők aztán nem készítenek profilt a felhasználóikról. Ennek az irányelvnek felel meg a fejlett számítógépes látás is, ami lényegében egy arcfelismerő. Az emberek azonosítását azonban nem a felhőben végzik el, hanem a mobil processzorával. Ez is olyan dolog, amit a Google meg a Facebook elég régóta tud, de azért nem tiltakozunk ellene, jó lesz ez. A képekből és videókból a készítés helye, ideje és a szereplők alapján válogatást is készít a telefonunkon lévő Fotók alkalmazás, pont ahogy a Google Fotók teszi ezt már néhány éve.

8. Végre talán jó lesz a térkép

Az Apple teljesen átdizájnolta az iOS teréképalkalmazását, de a hangsúly nem a térképen van, hanem az alkalmazáson. Javítottak a kezelhetőségen, lehet benzinkutat és közeli éttermeket keresni, a navigáció is pontosabb, és a grafikus interfész szépen megjelenik az autók műszerfalába épített CarPlay rendszerek kijelzőjén, hogy ne kelljen a telefont nézni vezetés közben.

Oké, oké, mindez mikor lesz letölthető?

A fejlesztők mától hozzáférnek a telepítőkhöz, de személyes használatra ezeket még nagyon nem ajánljuk. Sok rossz tapasztalatunk van a béta szoftverekkel. A végleges iOS 10 és MacOS Sierra egyaránt ősszel jelenik meg, ingyenes frissítésként.  

Rovatok