Index Vakbarát Hírportál

Katonai információkat lopott Észak-Korea

2016. június 13., hétfő 09:37

Észak-koreai hekkerek dél-koreai vállalatbirodalmak és kormányzati hivatalok több mint 140 ezer számítógépét törték fel, majd rosszindulatú kódokat telepítettek rájuk, hogy egy nagyszabású kibertámadást hajtsanak végre - írja az MTI. Az utóbbit viszont már sikerült meghiúsítani - derült ki egy hétfői médiajelentésből.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség a rendőrségre hivatkozva arról számolt be, hogy a nyomok az internetcím alapján az észak-koreai fővárosba, Phenjanba vezetnek, és a hackerek egy olyan szoftvert vettek célba, amelyet nagyjából 160 vállalat és kormányzati hivatal használ.

A beavatkozást ugyanarról az internetcímről hajtották végre, amelyet egy 2013-as kibertámadáshoz is használtak.

A három évvel ezelőtti akció több mint egy hétre megbénította dél-koreai bankok és műsorszórók számítógépes rendszereit. Szöul akkor Phenjant okolta a történtekért.

A dél-koreai rendőrség kibervizsgálati osztálya leplezte le a mostani számítógépes támadást, és a célba vett vállalatokkal és hivatalokkal együttműködve semlegesítette a gépekre telepített rosszindulatú kódokat. 

Ez utóbbi értesülést megcáfolva azonban a dél-koreai rendőrség később azt közölte, hogy Phenjannak sikerült behatolnia két helyi vállalatbirodalom belső hálózatába, ahonnan ellopott, majd törölt mintegy 42 ezer dokumentumot, köztük olyanokat, amelyek katonai információkat tartalmaztak.

Az ellopott adatok között az F-15-ös amerikai vadászgép szárnyának látványtervei és olyan fényképek is voltak, amelyek egy - közepes magasságban repülő - pilóta nélküli felderítő eszköz részegységeiről készültek. Nem kerültek azonban illetéktelen kezekbe olyan fontos információk, amelyek megszerzése közvetlen fenyegetést jelentene a nemzetbiztonságra - tette hozzá a rendőrség.

Dél-Korea fokozottan figyel az esetleges észak-koreai kibertámadások veszélyére azóta, hogy Phenjan januárban újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd nagy hatótávolságú rakétát tesztelt, amit az ENSZ újabb szankciókkal torolt meg.

Észak-Korea évek óta fejleszti azon képességét, hogy tönkre tudja tenni a különböző közszolgáltatásokat ellenőrző számítógépes rendszereket

- mondta egy észak-koreai disszidens, akinek tudomása van ezekről az erőfeszítésekről.

Az Egyesült Államok Észak-Koreát vádolta meg a Sony Pictures filmgyár ellen 2014-ben elkövetett kibertámadással, amelynek hatására a stúdió lefújta annak a vígjátéknak a bemutatását, amelynek története Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fiktív megölésére épült. Phenjan tagadta, hogy köze volt a támadáshoz.

Rovatok