Index Vakbarát Hírportál

Már az Apple sem tud titkot tartani

2016. június 14., kedd 11:55

Egy Melbourne-ben élő tizenévesnek többször sikerült képeket közzétenni a neten még be nem mutatott Apple-termékekről. A legutóbbi ilyen fotót még tavaly posztolta a 6s hátlapjáról, de korábban az iPhone 5s, c, iPad mini2 és iPad 5 is felkerült a blogjára és mindegyik kép igaznak bizonyult. Neki voltak először részletes képei az 5s ujjlenyomat-olvasójáról is.

Honnan lehetnek egy ausztrál fiatalnak ilyen jó információi a készülő termékekről? Saját bevallása szerint öt-tíz információforrása van kínai gyárak közelében, akik 250-500 dollár közötti áron vásárolják meg a prototípusokat, azokat lefényképezik és továbbküldik a Sonny Dickson névre (vagy álnévre) hallgató bloggernek. Az évek alatt bebizonyosodott, hogy a források megbízhatóak, többször is sikerült az összes techblogot megelőzve valós képeket közölnie.

Az Apple nem tud mit kezdeni a fiúval, hiszen az nem lopja a termékeket, hanem képeket kap. Az már más kérdés, hogy kitől és azok hogyan szerzi meg a fotókat, de emiatt nem lehet elővenni Sonny Dicksont. És ez csak egy eset a több tucatnyiból, ahogyan techblogok és újságok kapják a híreket a legújabb termékekről.

Több ezer titokgazda

Rég elmúlt már az az idő, amikor a nagyobb techcégek bejelentései meglepetésként érték az internet közönségét. Manapság már napokkal, ha nem hetekkel előtte kiszivárognak a féltve őrzött titkok, a dizájn, a belső, a szoftverek. Így a tegnap esti Apple-bejelentéssorozatról is sokat megtudtunk már az előző napokban. Ismert volt, hogy a Siri megjelenhet a Mac OS gépeken, nevet vált az OSX és az Apple Musicon is hangolnak. Valószínűleg a szeptemberi iPhone-okról is sokat megtudunk majd még az esemény előtt, ahogyan azt már megszoktuk az elmúlt évekből.

Félreértés ne essék, nem csak az Apple termékeiről szivárognak ki információk, a többi cég sem tud tenni ez ellen. Néhány napja például a Lenovo szétszedhető mobiljáról lehetett szinte mindent megtudni a hivatalos bemutató előtt. De az LG, a Samsung és Sony készülékeiről is kiszivárogtak a legfontosabb részletek a barcelonai mobilkongresszus előtt. A legújabb Galaxy mobilokról nem csupán azt lehetett tudni, hogy néznek ki, hanem hogy milyen chip lesz bennük, mekkora belső tárhely és milyen lesz a kijelzők felbontása.

A cégek harcolnak az ilyen szivárogtatások ellen, de sokat nem tudnak tenni ellene. A gyártást Kínába szervezték ki, az ott éhbérért dolgozókat pedig semmi nem akadályozza meg abban, hogy jó pénzért szivárogtassák az információt. Annak ellenére, hogy a gyárakban szigorúan ellenőrzik az alkalmazottakat, hogy ne vigyenek ki semmit.

A Foxconn a világ talán legnagyobb elektronikai gyártócége, számtalan gyárában készül többek között az iPhone, iPad, az Amazon Kindle, a Sony PlayStation, és a Nintendo konzoljai. Egyes becslések szerint a világon eladott elektronikai készülékek közel harmadát itt rakják össze. Lehet, hogy ez a szám túlzás, de kétségtelen, hogy szinte minden nagyobb gyártónak köze van a kínai Foxconnhoz. És ahogy lenni szokott, ha túl sokan tudnak egy titkot, az egy idő után nem lesz titok. Számtalan olyan esetről tudunk, amikor a kínai gyári munkások megpróbáltak kicsempészni egy-egy tokot, elkészült mobilt, kijelzőt, de lelepleződtek és eljárás indult ellenük. És még több olyan esetről nem tudunk, amikor tényleg sikerült kicsempészni a titkos alkatrészeket. Az ezekről készült fotók kerültek fel aztán a techoldalakra jóval a bejelentések előtt.

Banális hibák

A techcégek változó biztonsági intézkedéseket hoznak, az Apple például legendásan szigorú a székhelyén, a prototípusokat például fekete lepellel borítva viszik a épület egyik végéből a másikba, így a nem illetékesek még csak egy kíváncsi pillantást sem vethetnek rájuk. Helyeztek már át alkalmazottakat egyik részlegből a másikba, mert szerintük nem megfelelően bántak a rájuk bízott információval. A termékeket tesztelőknek még ennél is szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük.

Ennek ellenére történnek hibák, emlékezzünk csak az iPhone 4 esetére, amelynek egy prototípusát egy bárban hagyta egy Apple-alkalmazott, óriási bosszúságot okozva a cégnek és rengeteg olvasót a Gizmodónak, akiknek sikerült megszerezni a mobilt. Az is előfordult több céggel is, hogy saját maguk tettek ki véletlenül fontos információt a még be nem jelentett termékről, Megtörtént ez a Google-lal, Microsofttal, Intellel is. De ezek kirívó esetek, a legtöbb szivárogtatás a gyárakból, illetve a kiegészítőket gyártó cégektől jönnek.

Egy új mobil megjelenésével egyidőben ugyanis meg kell jelenniük a kiegészítőknek is, mint a tokok, kijelzővédők és még számtalan más kütyü. Ahhoz, hogy pontosan illeszkedő kiegészítőket gyártsanak a többnyire kínai cégek, meg kell kapniuk előre a pontos méreteket is. Még néhány ezer, tízezer ember, akitől kiszivároghatnak az információk.

És olyan esetek is előfordulnak, amikor a világ legnagyobb mobilszolgáltatója adja ki egy új telefon titkait, ez történt a Samsung Galaxy S7 esetében például. Itt a 800 millió előfizetővel rendelkező China Mobile egy belső prezentációja szivárgott ki két hónappal a bemutató előtt. De emlékezzünk arra, amikor az LG néhány évvel ezelőtt a mobil hátoldalára helyezte a navigáló gombot, és akárhogy is igyekeztek titokban tartani, egy nappal a nagyszabású bemutató előtt kikerült a netre a trükk. Mi is ott voltunk a bemutatón, láttuk a csalódott arcokat, hogy nem szól akkorát az előadás, mint tervezték.

A legtöbb gyártó nem csinál nagy felhajtást abból, ha kiszivárognak dolgok, legalábbis nyilvánosan nem. Annak sincs sok értelme, ha a Foxconnt büntetik, hiszen akkor ki gyártja le a következő modelleket. A háttérben azonban keményebben tárgyalnak. Ismert az Apple és a GT Advanced Technologies esete, amikor a GT 50 millió dollárt fizetett szivárogtatásonként az Apple-nek. Tönkre is mentek.

A cikk elején említett Sonny Dickson írta két éve, hogy az Apple kétszáz biztonsági szakembert foglalkoztat Kínában, hogy elejét vegyék a szivárogtatásoknak. De hasonló lépéseket tett korábban a HTC is, amelynek szintén sok gondot okoztak az idő előtt kiposztolt fotók. A Samsung és az LG is üldözi azokat az alkalmazottait, akik titkokat szivárogtatnak ki, nem egy példa volt már erre a közelmúltban.

A biztonsági intézkedések és a szigorítások azonban cseppek a tengerben. Amíg a kínai munkások ezreinek van mobilja és egyre jobb internetkapcsolata, semmi sem tudja megakadályozni, hogy lefényképezzék a gyártósort, egy gyárból kikerült hátlapot vagy akár egy elkészült mobilt. És az információra éhes felhasználók a jövőben is megkapják az őket éltető homályos kémfotókat.

Rovatok