Index Vakbarát Hírportál

Felébresztettük a bennünk élő Teslát

2016. június 15., szerda 10:42

Gyerekkoromban szerettem szétszerelni dolgokat, hogy aztán több kevesebb sikerrel összerakjam ezeket. Persze nagyon sokszor elrontottam és a zsebpénzemet arra költöttem, hogy az elrontott alkatrészeket megvegyem - mesélte Démi Zsolt, az Elex Pipe elektronikai építőjáték megálmodója. Sokunk nevében beszélt, sokan vagyunk olyanok, akik szerettek építeni gyerekkorukban, akár legóval, akár az akkor kapható kezdetleges elektronikai játékokkal.

Ez a bennünk élő gyerek éledt fel most, amikor kipróbáltunk egy még kezdeni stádiumban lévő játékot, az Elex Pipe-ot. Ez egy 3D elektronikai építőjáték, elektronikus és mechanikus szerkezetek széles variációját építhetjük meg vele. Ami azonban izgalmassá teszi, hogy könnyedén megérthetjük belőle azt, amit fizika órán esetleg nem sikerült. Ráadásul úgy lehet próbálkozni, hogy közben nem tudjuk elrontani, addig-addig forgatjuk és próbálgatjuk a különböző elemeket, míg megalkotjuk a megtervezett eszközt.

Vegyünk egy példát. Építünk egy nagyon sok elemből álló szerkezetet, amely arra képes, hogy hang hatására felgyullad egy led. A szerkezethez nagyon sok különböző elemet használunk, diódákat, ellenállásokat, sima vezetőket, ledet, mikrofont és persze áramforrást. Az építés során megértjük a szerkezet működési elvet, hiszen mi állítjuk össze az elemekből az egészet. Ilyen elem (mármint hang hatására felgyulladó led) létezik a készletben, de mennyivel izgalmasabb, ha mi állítjuk össze és megértjük, miért történik mindez. És ez csak egy példa, számtalan hasonló konstrukciót össze tudunk állítani az elemekből.

A játék különböző tulajdonságú elemekből áll, plexicsöveket képzeljünk el, amelyek belsejébe rejtették el az elektronikát. Számtalan ilyen 3D csövet mutattak nekünk a játék megalkotói. Vannak különböző hosszúságú egyenes elemek, T-elemek, sarokelemek - az eddig felsoroltak az egyszerű vezetők. Az izgalmas rész a speciális elemekkel kezdődik, itt vannak kapcsolók, kulcsos kapcsolók, ledek, diódák, ellenállások, potméterek, infrafényre érzékeny elemek, RGB-színkeverők, függvénygenerátorok, tranzisztorok, még rádióadó is mikrofonnal. A felsorolásból is látszik, hogy nem csupán elektronikai, hanem fénytani, mechanikai, informatikai ismereteket is szerezhetnek az ezzel játszó gyerekek. Mert lesznek programozható elemek is, amelyek bluetoothos vevőn át köthetők össze mobillal.

Még lézerfényes elemeket is megtervezték már, itt tükrökkel irányíthatjuk a megfelelő helyre a lézert.

Az elemek végeibe épített mágnesek erős és biztonságos kötést hoznak létre. A mágneses kapcsolódás miatt nem kell vezetékekkel bajlódni, elég csak megtervezni az áramkört. Az átlátszó plexi burkolat megvédi az alkatrészeket, miközben láthatóvá teszi, hogy mi zajlik a háttérben.

Tartozik majd a játékhoz egy mobilalkalmazás is, ez több részből áll. Egyrészt lépésről lépésre végigvezeti a felhasználót, mit hogyan kell összetenni, hogy működő áramkört kapjunk. Az alkalmazás képes jeleket juttatni a játékba hullámformák, hangok és zene formájában. Ezen kívül lesz benne egy kvíz rész, amelynél egy-egy feladatot kell megoldani a felhasználónak. És persze nem maradhat ki a közösségi rész sem, itt a felhasználók feltölthetik saját maguk alkotta áramköreiket, de akár feladatokat is adhatnak egymásnak.

Az Elex Pipe alapötlete már nagyon sok éve megszületett, de csak három éve kezdték meg a fejlesztést. Hosszú munka után csak most jutott el odáig, hogy elindítsanak egy Kickstarteres kampányt. Egyelőre csak prototípus létezik, mi is ezt tudtuk megnézni. A gyártás akkor indulhat be, ha a közösségi pénzgyűjtő oldalon sikerül annyi pénzt összegyűjteni, hogy beindulhasson a projekt. Az első készletek decemberre készülnek el, akkor küldik ki a kampányt támogatóknak. A hosszútávú tervekben egyéb készleteket is szeretnének összeállítani, az esetleges nyereséget pedig úgy forgatnák vissza, hogy általáson iskoláknak adnának ilyen játékokat ingyen, hátha ezzel szemléletesebbé tudják tenni a fizikaórákat.

 

Rovatok