Index Vakbarát Hírportál

Közlekedési káoszt okozott egy szökött robot Oroszországban

2016. június 16., csütörtök 22:53

Olyan ez, mintha egy bizarr Asimov-történetet olvasnánk, pedig csak azért hat bizarrnak, mert ez nem sci-fi, hanem valóság. De hát hányszor fordul elő, hogy egy robot megszökik a kutatóintézetből, ahol fejlesztették? Kevésszer, épp azért hírértékű.

Az oroszországi Perm egyik kutatóintézetében, a Promobotnál a kutatók úgy programozták a robotot, hogy tanulják meg az autonóm közlekedést. Amíg ez a megszokott keretek között történt, nem is volt semmi probléma, de egy figyelmetlen munkatárs egyszer nyitva hagyta a kaput, és a robot azonnal megszökött.

Szerencsére csak ötven méterre jutott a kutatóintézettől, mielőtt végleg lemerültek az akkumulátorai. Viszont így is nagy megrökönyödést okozott a forgalmas útkereszteződésben ácsorgó emberszabású gép, még a közlekedési rendőr sem tudta mire vélni a látottakat. Végül egy férfi – feltehetően a vállalat egyik mérnöke – levonszolta a tehetetlen robotot az útról.

Az esetről egy járókelő egy rövid videót is készített.

Közlekedési káoszt okozott egy szökött robot Oroszországban

Egyesek szerint a robot nem véletlenül szökött meg. Orosz források szerint elképzelhető, hogy a Promobot csak egy kis reklámot akart csapni saját magának.

Rovatok