Index Vakbarát Hírportál

Új ura van a szuperszámítógépek versenyének

2016. június 20., hétfő 11:49

Megjelent a legfrissebb TOP500, vagyis a világ legerősebb számítógépeit évente kétszer rangsoroló toplista. Az élen évek óta most először történt változás, de a győztes ezúttal is kínai. Amerika egyre inkább visszaszorul.

A gépek sebességét flopsban mérik, amely a másodpercenként elvégzett lebegőpontos, vagyis tört számokkal végzett matematikai alapműveletek (floating point operations per second) száma. A kínai Tianhe-2 az utóbbi években egyeduralkodónak számított: a legutóbbi hat alkalommal is a lista élén végzett, az amerikaiak nagy bosszúságára.

Ezúttal azonban a Sunway TaihuLight győzött 93 petaflopsszal.

A Vuhsziban, az állami finanszírozású Kínai Szuperszámítási Központban található gép ráadásul nagyon elverte a korábbi nyertest, hiszen kétszer olyan gyors és háromszor annyira hatékony, mint a 33,86 petaflopsos Tianhe-2, miközben kevesebb energiát fogyaszt. A harmadik az amerikai Titan lett 17,59 petaflopsszal.

A mostani a legelső alkalom, hogy több kínai gép fért fel a listára, mint amerikai: 167 géppel ők adják a legtöbb helyezettet, szemben az USA 165 gépével. A kínai számítástechnika gyors fejlődését még jobban érzékelteti, hogy 2001-ben még egyetlen gépük se szerepelt a listán.

Nagy áttörést jelent az is, hogy most először saját fejlesztésű kínai csipek hajtják a győztest, ami mérföldkő az importfüggőséget csökkenteni igyekvő kínai csipgyártás számára. A sokáig éllovas, ezúttal a második helyre szorult Tianhe-2-t például a mezőnyt továbbra is domináló Intel csipjeivel szerelték fel. A Sunway TaihuLight ezzel szemben ShenWei SW26010 processzort kapott, ami elég hatásos reklám a kínai csipgyártás számára.

Magyar gép ezúttal nincs a listán: Leó, a tavaly júniusban átadott és egy éve a 383. helyen végzett debreceni szuperszámítógép idén nem fért be a legjobb 500 mezőnyébe.

Rovatok