Index Vakbarát Hírportál

Leszerelt repülőket tuningoltat fel az amerikai hadsereg

2016. június 22., szerda 15:39

Gondban van az amerikai tengerészgyalogság, mert annyit késnek az F–35-ös vadászgépek, hogy kénytelenek korábbi modellek régebben kivont példányait elővenni és felújíttatni, hogy fenn tudják tartani a működéshez szükséges létszámú gépparkot.

A tengerészgyalogság F/A–18 Hornet típusú gépeket hív vissza az Arizona állambeli Tucson melletti géptemető légibázisról. Ezeket a Boeing hozza rendbe és modernizálja, eddig az összesen tervezett harmincból kettő gépet hoztak bevethető állapotba.

A haditengerészetnek nincs ilyen problémája, mert ők az új gépek érkezéséig F/A–18E/F Super Horneteket állítottak hadrendbe. A tengerészgyalogságnál ezzel szemben úgy látták, hogy az F–35-ösök érkezéséig ki tudják húzni a már használatban lévő F/A–18 Hornetekkel, így nem akartak fölöslegesen átmeneti megoldásra költeni. Ekkora csúszásra egyáltalán nem számítottak. Az ötödik generációs F–35-ös vadászgépeket ugyanis már 2006-ban bevetésre készen kellett volna állniuk, de sorozatos problémák miatt még mindig nem készültek el.

A Fox News által megkérdezett egyik szakértő szerint a régi gépek visszahozása nem feltétlenül rossz ötlet, a modernizálás után és rendszeres karbantartás mellett el kell tudniuk látni a rájuk váró egyszerűbb feladatokat.

Rovatok