Index Vakbarát Hírportál

Kétszer is megszökött, ezért szétszedik az oroszok a robotot

2016. június 23., csütörtök 14:19

Szökött robot okozott kisebb közlekedési dugót egy orosz városban, ráadásul nem most először – ez már a második alkalom volt, hogy a Promobot IR77 nevű eszköz elhagyta a neki kijelölt területet. Legutóbb jó ötven méterre jutott, itt állt le, miután kifogyott az energiából.

A Promobot nevű orosz cég is elismerte a hibát, egy blogposztban írták le a szökések pontos történetét. Természetesen könnyen lehet, hogy a cég eleve így tervezte a dolgot, hogy egy kicsit a világ figyelmének közepére kerüljenek, de az is lehet, hogy a robot tényleg ilyen ügyesen kezeli az elé kerülő akadályokat. A blogban egy sor fényképen látszik, milyen jól ment a szökés, és csak kicsit von le a dolog értékéből, hogy az orosz vállalat épp a közeljövőben tervezi bemutatni a robot legújabb változatát, a V3-at.

A hivatalos magyarázat mindenesetre azt mondja, hogy a mérnökök pont a helyzetmeghatározó rendszert tesztelték, amely segít a robotnak az elé kerülő akadályok és bökkenők ütközés nélküli megoldásában. A baj abból lett, hogy nyitva maradt egy kapu, amely pont elég széles volt ahhoz, hogy az IR77-es kiguruljon a szabadságba.

A robot eredetileg nem forgalomszervezési problémák okozására készült, hanem olyan, az emberek mellett szolgáló inasnak, mely segít a tájékozódásban, de reklám- és adminisztrációs célokra, főleg ügyfélhívó-rendszerek alapjának is kiváló lehet. A kommunikációt előre rögzített hangfelvételek helyzetérzékeny lejátszásával, illetve a robot mellkasára szerelt képernyőn át lehet intézni.

A duplán szökevény robot jövője nem ennyire fényes, Oleg Kivokurcev, a Promobot alapítója a Mirrornak nyilatkozva azt mondta, valószínűleg szétszerelik a bűnöst, bár az tény, hogy jól megmutatta, milyen jól működik a benne futó program.

Rovatok