Index Vakbarát Hírportál

Most már tényleg jön a Google-mobil

2016. június 27., hétfő 11:19

Április végén a Google felállított egy hardver részleget, élére pedig a Motorola korábbi elnökét, Rick Osterlochot ültette. Az ötlet akkor az volt, hogy egy helyre próbálták terelni a cég összes hardveres fejlesztését.

De a háttérben titokban egészen máson dolgoztak, a Telegraph értesülései szerint a Google saját márkás mobilt szeretne a piacra dobni. Olyat, amelyet ő maga gyárt, nem valamely más mobilgyártó.

Váratlan lépés a Google-tól, hiszen eddig az volt a stratégiája, hogy az Androidot fejleszti, a mobilt pedig mások gyártják hozzá. Sikeresnek is mondható ez a stratégia, hiszen az okostelefonokok közül ötből négyen Android fut.

A saját márkás mobil akár fel is forgathatja a mobilpiacot, a cég mindenesetre már tárgyal a nagyobb gyártókkal, hogy erre készül. A Google tehát arra készül, hogy a Nexusnál sokkal inkább az övé legyen a mobil. A Nexust ugye más gyártók készítették a cégnek, legutóbb például az LG és a Huawei.

Most azonban a hardvert, tehát a magát a mobilt is a Google akarja fejleszteni, mint az Apple az iPhone-t. Az operációs rendszert is ők adnák, így tökéletesre tudják csiszolni az egészet.

A lépés azzal indokolható, hogy hiába az Android egyeduralma a mobilpiacon, a prémium szegmenst még mindig az Apple uralja. Ennek oka lehet, hogy mindegyik gyártó a maga képére formálja az Androidot, máshogyan kezelik a frissítéseket. Egyes felhasználók hónapokat is várnak a frissítésekre.

Egy saját mobillal a Google uralná a szoftvert is, ráadásul biztosítaná a Google termékeinek a használatát, mint a kereső vagy az alkalmazásbolt. Ennél a mobilnál nem jelenne meg az Android elleni legfőbb érv, hogy nagyon töredezett a piac és a mobilok, rendszerek különbözősége miatt nehéz egyként kezelni azt.

A hírek szerint az új mobilt még idén bemutatják, valószínűleg év végén.

Rovatok