Index Vakbarát Hírportál

Meccs közben porszívóztam, és nem zavart senkit

2016. június 27., hétfő 15:02

Pont az foci-Eb alatt kaptam kölcsön az Electrolux szuperhalk porszívóját. Állítólag még a suttogásnál is halkabb működés közben, így eszembe jutott, hogy valamelyik meccs alatt próbálom majd ki. Na nem azért, mert annyira szeretnék este kilenckor porszívózni, hanem mert kíváncsi voltam a reakciókra. És...

nem érkeztek reakciók.

A család észre sem vette, hogy a kanapé mögött egy bekapcsolt porszívóval járkálok. A következő a gyerekpróba volt.

Porszívó

A gyerekeim nem szeretik a porszívót, rossz emlékeik vannak róla, mint a legtöbb kisgyereknek. A szüleink által középkori kínzóeszköznek nevezett, porszívóra helyezhető orrszívót mi is használtuk, és emiatt a porszívó rossz emlékeket ébreszt bennük. Ahogy meghallják a zúgást, rohannak a másik szobába, vagy az asztal alá. Igaz, ez a bujkálás mostanában már inkább játék, de azért a porszívótól tartják a tisztes távolságot.

Éppen ezért érdekes volt látni, hogyan reagálnak a szuperhalk porszívóra. A kicsi észre sem vette, hogy bekapcsoltam. A négyéves fiam azt mondta, túl nagy és hangos lesz. Bekapcsoltam neki, nem szaladt el. Elismerte, hogy halk, nézett egy ideig és azt mondta, 

de a dízelmozdonyok hangosak.

Ezzel nem tudtam vitatkozni.

Ez a porszívó tényleg halk. A motorja nem zúg fel, mint a hagyományos gépeké, amelyek mellett semmit nem hall az ember. A beszívott levegő és a por által keltett zaj hangosabb, érdekes volt hallani a kisebb morzsák táncoló hangját, ahogy nekiütődtek a porszívó csövének. Amikor először hallottam ezt a hangot, pánikszerűen leállítottam a gépet, mert azt hittem, legódarabot szívtam fel vele. De nem.

Szőnyegen halkabb a porszívó, sima parkettán egy kicsivel hangosabb, itt a beszívott levegő kelti a nagyobb zajt. A szőnyeg elnyeli azt, mint egy hangtompító.

A csodaporszívót úgy kell összerakni, mint a katonás-kiképzős filmekben a fegyvereket szokták. A több részből álló porszívócső minden eleme egymásba kattan. Versenyeket lehetne rendezni, ki hány másodperc alatt rakja össze. Elsőre megvoltam fél perc alatt, de egy kis gyakorlással le tudnám szorítani nyolc másodpercre is. Mehetek a tisztiképzőbe.

Amúgy rendeletetésszerű működéséről sokat nem tudok mondani, annyira nem fordult meg sok porszívó a kezeim között, hogy nüansznyi különbségeket tudjak tenni. Annyit megállapítottam, hogy jól szív, nem maradt utána semmi piszok. Mondjuk ennél több nem is nagyon kell. És hát ugye, elképesztően halk, akár tévénézés közben is lehet vele porszívózni. De azért így sem szerettem meg ezt a házimunkát.

Rovatok