Index Vakbarát Hírportál

112 ezer francia rendőr adatai kerültek a netre

2016. június 28., kedd 13:56

112 ezer francia rendőr személyes adatait pakolta fel valaki az internetre, a Google Drive-ra. Az adatszivárgás nagyon rosszkor jön: két hete két nyugdíjas rendőrt saját lakásukban öltek meg dzsihádisták, akik az Iszlám Államot éltették. A házaspár gyereke túlélte a támadást.

Az adatokat valószínűleg a rendőrök egészségbiztosítását rendező cég elégedetlen alkalmazottja töltötte fel. A fájlokat jelszóval védték, és a cég szerint senki nem fért hozzá. A fájlokban lakcímek is vannak. Arról nem tudni semmit, hogy a feltöltő máshogy védte-e a az adatokat. 

A Google-fiókokhoz, így a Drive-hoz is használható kétlépcsős beléptetés, de nem használták, így bárki, aki tudott a fiók jelszaváról, hozzáférhetett a fájlokhoz.  A rendőrszakszervezet szerint rendkívül aggasztó, ami történt.

Nem ez az első eset, hogy fegyveres testületek tagjainak adatait pakolják fel a netre: az USA-ban 2006-ban 2 millió katona adatai szivárogtak ki, 2003-ban pedig a mostanihoz hasonló eset történt, félmillió amerikai katona egészségügyi adatai nyúlták le úgy, hogy elloptak több száz merevlemezt.

Rovatok