Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia lenyomta a profi vadászpilótát

2016. június 28., kedd 15:34

A hadseregben a légierő pilótáit tartják a legjobbak legjobbjainak; nem véletlen, hogy Tom Wolfe is róluk írta meg Az igazakban, hogy csak bennük van meg, ami ehhez a munkához kell. Úgy tűnik, ez az állítás már nem sokáig lesz igaz: a gépek kezdenek felzárkózni.

A Cincinnati Egyetem egyik kutatója fejlesztett egy olyan mesterséges intelligenciát, ami profi vadászpilótaként vezethet egy gépet. A szoftver annyira kifinomult, hogy nemcsak más mesterséges intelligenciákat tudott leiskolázni, hanem egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező pilótát is.

A szimulált harci gyakorlatok során az MI folyamatosan kitért Gene Lee, a légierő egykori tábornoka elől, és minden alkalommal leszedte. Lee azt mondta, ez a legagresszívebb, de egyben legérzékenyebb mesterséges intelligencia, amivel valaha dolga volt.

Márpedig ha Lee mondja, akkor valószínűleg így van. Nyugdíjba vonulása előtt ő volt a légierő harcászati és taktikai szakértője. Több ezer bevetésben vett részt parancsnokként vagy pilótaként. Érti a dolgát, és már több évtizede gyakorol mesterséges intelligenciákkal a szimulátorokban.

De ilyet még ő sem látott. Ahogy elmondta, meglepte, hogy a gép mennyire éber és gyors reagálású volt. Úgy reagált a hirtelen irányváltásokra és a rakétaindításokra is, mintha előre tudta volna, hogy Lee mire készül.

Az ALPHA nevű mesterséges intelligenciát a Psibernetix fejlesztette; a céget a Cincinnati Egyetem kutatója, Nick Ernest finanszírozza. A fejlesztésen közösen dolgoznak a légierő kutatóintézetével. A rendszer elképesztő teljesítményt úgy érték el, hogy specifikus módon alkalmazták az elmosódott halmazok logikáját, aminek köszönhetően az algoritmus úgy közelít meg komplex problémákat, ahogy az emberek tennék. A bonyolultabb feladatokat egyszerűbb alfeladatokra osztja - ebbe beletartozik a magas szintű taktikázás, a tüzelés, a kitérés és a védekezés is. Összetett feladatokkal is elboldogul extrém sebesség mellett: konkrétan 250-szer gyorsabban reagál, mint egy emberi szemrebbenés.

Teljesen kiégve megyek haza. Fáradt és leépült vagyok, szellemileg kimerültem. Lehet, hogy ez egy mesterséges intelligencia, de valódi megmérettetést jelent.

– mondta Lee az egyórás összecsapás után.

Rovatok