Index Vakbarát Hírportál

Nemsokára már az interneten is lehetnek emberi jogaink

2016. június 28., kedd 07:10

Hamarosan ülésezik az ENSZ emberi jogi tanácsa. Már négy évvel ezelőtt kimondták, hogy minden emberi jognak érvényesülnie kell az interneten is, az új tervezet még komolyabban veszi ezt az irányelvet.

Idén június 26-án ül majd össze az Egyesült Nemzetek Szövetségének 47 tagból álló Emberi Jogi Tanácsa, az idei megfontolandó napirendi pontok között az online emberi jogok kiemelkedő helyen állnak. Ez azért fontos, mert egyre több ilyen jogsértés történik világszerte, a szólásszabadság korlátozásától a bloggerek meggyilkolásáig.

Már 2012 júniusában elfogadták azt az alapvető elvet, hogy minden offline emberi jogunknak érvényesülnie kell akkor is, mikor internetezünk. Erről a tagok konszenzussal döntöttek, és több ország támogatásával fogadták el. Két évvel később, 2014-ben megerősítették a döntést.

Az új tervezet főleg a véleménynyilvánítás szabadságát és a magánélethez való jogot védi. A nyelvezete az eddigiekéhez hasonló, az emberi jogok interneten való érvényességét hivatott védeni. Ezekről a pontokról fognak dönteni:

A Jogi Tanács eddig is, ezután is azt kéri, minden tagországa törekedjen ezeknek a jogoknak a betartatására, és álljon a tervezet mellé.

Rovatok