Index Vakbarát Hírportál

Ilyen szépnek még sose láthattuk a Földet

2016. június 28., kedd 17:11 | aznap frissítve

A Google hétfőn bejelentette, hogy új, minden eddiginél jobb minőségű műholdfelvételekkel bővíti ki a két térképalkalmazását, a Google Earth-t és a Google Mapst. Az új képeket a NASA Landsat 8 műholdja készítette.

A Föld megfelelő területeinek lefényképezésével és a képek egymáshoz illesztésével a Google alkalmazásai páratlanul éles és részletes képet mutathatnak a Föld minden zegzugáról. A jobb láthatósági viszonyok érdekében a felhőket is kiretusálták a képekből.

A Google utoljára 2013-ban frissítette az alkalmazásokban használt képeket. Az akkori felvételeket a kisebb teljesítményű Landsat 7 készítette, ami egy 2003-as hardverhiba miatt nem működik hibátlanul, így a légi felvételek egy része az adathiány miatt hiányos vagy hibás volt.

A Google szerint a Föld új mozaikjához csaknem egy petabájtnyi adatot használtak föl; ez több mint 700 billió pixelnyi képi információt jelent. A cég azért használhatja a műholdképeket, mert a NASA és a United States Geological Survey nyílt felhasználást biztosít a felvételekhez, így bárki számára hozzáférhetők.

Rovatok