Index Vakbarát Hírportál

Megadta magát a Microsoft, nem tömik le a torkunkon a Windows 10-et

2016. június 29., szerda 09:41

Áttekinthetőbb lehetőségeket (clearer options) kínál a Microsoft a Windows-frissítések kezelésére. Így nevezik polkorrektül azt, hogy egy ártalmatlannak tűnő szoftverfrissítés formájában letolnak a torkukon egy komplett operációs rendszert. A felhasználók közül sokan háborogtak, amiért a Microsoft ezzel a csúnya trükkel telepítette föl a gépkre a Windows 10-et.

Az elmúlt hónapokban a Microsoft megváltoztatta a rendszerfrissítés menetét. A Windows 10 operációs rendszert az ajánlott (recommended) frissítések kategóriájába sorolta; ide általában a kritikus biztonsági hibákat javító fejlesztések kerülnek. Vagyis a Microsoft egy kategóriába sorolt egy hibajavító patchet egy oprendszerrel. Ráadásul ha kiválasztottuk, hogy nem kérjük a frissítést, ezzel nem kapcsolhattuk ki a frissítést, csak egy későbbi időpontra ütemezhettük át.

A Microsoft most elismerte, hogy ez sokak számára zavaró és megtévesztő lehetett, így áttervezték a rendszert. Terry Myerson, a cég munkatársa elmagyarázta, hogy mostantól a felhasználók választhatnak, hogy azonnal akarnak frissíteni, egy későbbi időpontban frissítenek, vagy elutasítják az ingyenes operációs rendszert.

A döntésben az is közrejátszhatott, hogy egy seattle-i bíróság nemrég tízezer dollár kártérítést ítélt meg egy nőnek, aki sikerrel perelte a Microsoftot, mert a frissítés használhatatlanná tette a számítógépét. A cégnek nyilván nem hiányzik, hogy a döntésen felbátorodó felhasználók csoportos keresetet nyújtsanak be ellene – egyszerűbb opcióként kínálni a frissítést.

A Windows 10-et a megjelenése óta 300 millió eszközre telepítették.

Rovatok