Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít az Uber, szondázni fogja a saját sofőrjeit

2016. június 30., csütörtök 10:58

Új funkciókkal próbálja jobb munkavégzésre biztatni a sofőrjeit az Uber. A vállalat bejelentése szerint biztonságosabbá szeretnék tenni a személyszállítást, és ebben a leginkább érintettek, vagyis az utasok segítségét is kérik.

A kontrollfunkciókkal a felhasználók ellenőrizhetik a sofőr tevékenységét. Angolul four D néven említették a vezetés közben fellépő négy veszélyforrást:

Az ellenőrzéssel ezeket a veszélyeket próbálják mérsékelni. A program először tesztüzemben indul, de a következő hetekben 11 városra is kiterjesztik.

A kockázatosan vezető sofőröket a rendszer figyelmeztetni fogja. A tevékenységüket naplózni fogják, majd ezt elemzik, és összehasonlítják más adatokkal. Az okostelefonok szenzoraival figyelhetik az autó helyét, mozgását, sebességét, a gyorsításokat és a fékezéseket, illetve regisztrálják, hogy a vezető mennyi időt tölt az autóban egyhuzamban. Jelzik a sebességet, egyes útszakaszokon szólnak, ha átlépi a sebességhatárt, illetve azt is figyelik, hogy a telefont a kezében tartja-e a sofőr, vagy pedig a műszerfalon. A telefonját babráló sofőr figyelmeztetést kap, sőt, ebben az esetben az utasnak is küldenek egy figyelmeztetést.

Rovatok