Index Vakbarát Hírportál

Mi a közös az urándúsításban és a termékenységtesztben?

2016. július 1., péntek 17:06

Mostantól nemcsak a nők foglalkozhatnak a szervezet reproduktív folyamataival: a férfiak is megkapják a maguk bizarr kütyüjét. A Trak egy hordozható centrifuga, amit arra használhatunk, hogy házilag is elvégezhessünk egy spermiumszámláló tesztet.

A Traket fejlesztő Sandstone Diagnostics már évekkel ezelőtt bemutatta a terméket, de nem dobhatták piacra, amíg az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA jóvá nem hagyta. Erre mostanáig kellett várni. A Trak októbertől már kapható lesz, 159,99 dolláros áron.

A Trak rendszere igen egyszerű. A felhasználó szépen feltölti a cserélhető, propeller alakú patront a saját spermájával, majd a centrifugába illeszti a patront. Ezután a centrifuga megpörgeti a naftát, és a nagy sebesség miatt a spermiumok – a folyadék legsűrűbb része – különválik. Az eszköz hasonló elven működik, mint a nukleáris fegyverek gyártásához használt urándúsító centrifugák, csak itt nem uránium-hexafluoridot dolgoznak fel, hanem.

Ha a rendszer úgy észleli, hogy alacsony a spermiumszámunk, a kapcsolódó alkalmazáson keresztül életvezetési tanácsokat ad, hogy javíthassunk a termékenységünkön. A gyártó ennek külön blogot is szentelt, de akinek nincs hozzá türelme, annak itt a lényeg: táplálkozzunk egészségesen, és kerüljük a szaunákat.

A Trak tervezői remélik, hogy az eszköz elterjedésével kiegyenlítettebbé válna a terméketlenségről alkotott kép a köztudatban. Bár nyolcból egy párnak problémái vannak a gyermeknemzéssel, a terméketlenséget többnyire női problémaként kezelik. Pedig a statisztikák azt mutatják, hogy az ilyen esetek 40 százalékában a férfi és a nő közös problémájáról van szó.

Rovatok