Index Vakbarát Hírportál

Színesek és kicsik az új ghettoblasterek

2016. július 4., hétfő 11:44

Nehezen tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor huzamosabb ideig ne akarnék zenét hallgatni, legyen az otthon, az autóban vagy mondjuk a nyaralóban. És persze nyaralás közben bárhol a világon. Kisebb vita alakult ki a szerkesztőségben, hogy zsúfolt helyeken, mint a strand, udvarias dolog-e zenét hallgatni. A többség azon az állásponton volt, hogy nagyjából a második (békésebbje a harmadik) szám közepén a homokozólapáttal ásná el a szomszéd hangfalát. Ebből adódóan el is kezdtünk hordozható hangfalakat tesztelni.

Hordozható hangfalakat teszteltünk az elmúlt néhány héten, ezek közül voltak teljesen újak és volt olyan is, amely már jó néhány hónapja piacon van. Bónuszként megnéztünk egy hétszázezer forintba kerülő csodát is, ami nem hordozható, de kíváncsiak voltunk arra, mit tud egy ilyen, elvileg még csak nem is high end dizájnhangfal.

Kezdjük ott, hogy a legolcsóbb hordozható hangfalak szinte semmivel sem jobbak egy átlagos mobil hangszórójánál. Nagyon rossz minőség, inkább zavaró ezeken a zenehallgatás, mint jóleső érzés. A minőséggel azonban az ár is növekszik, az értékelhető hangzásért már komoly árat kell fizetni.

Szinte mindegyik gyártónak van olyan hangfala, amely elég kicsi ahhoz, hogy akár táskába is beleférjen. És vannak olyanok, amelyek táskában ugyan nem, de elég kicsik ahhoz, hogy autóval elvigyük egy nyaralásra, egy hétvégi házba vagy akár a strandra. Sony, LG, Beoplay és Samsung hangfalakat próbáltunk ki, volt köztük kicsi és nagyobb is.

Közös jellemzőjük ezeknek, hogy pár kattintással megosztható rajtuk a zene mobilról. A legtöbb hangfal Bluetooth-kapcsolatot használ ehhez, de vannak olyanok is, amelyek wifin kapcsolódnak, és azon keresztül osztjuk meg a zenét. A bluetoothos megoldás jóval egyszerűbb, hiszen itt elég megtalálni a mobil beállításai között a hangfalat és már lehet is küldeni rá a zenét. A wifis kissé körülményesebb, mert mindkét eszköznek (a hangfalnak és a lejátszónak) azonos hálózaton kell lenni. Cserébe stabilabb is a kapcsolat, nem dobja a jelet szám közben, ahogy a Bluetoothnál néha előfordul.

A Sony és az LG hangfalai (Sony h.ear go vagy HG1 nevű, LG MusicFlow H4) a hagyományosabb, szögletes formánál maradtak. Ez behatárolja a hangzást is, nem mindegy hogyan állítjuk a hangszórót: ha előtte állunk, jobban szól, mintha mellette állnánk.

Az A1 szakít ezzel a formavilággal és kerek hangfalat gyártott, még akasztója is van, amivel kerítésre, ajtókilincsre, fogasra lehet akasztani. Az A1-et úgy alakították ki, hogy mindenfelé szórja a hangot, így teljesen mindegy, hogyan áll. A Samsung R6 tojás alakú hangszórója még ennél is tovább megy, akár a szoba közepére is tehetjük és minden irányba ugyanolyan jól szól.

A hangszórók közül a Beoplay A1 és a Samsung R6 hangzása tetszett a legjobban, ez a két eszköz igazán élvezetessé teszi a zenehallgatást. Az R6-nál az plusz pontot ért, hogy a Samsung tévére is rá lehet csatlakoztatni, így a tévé nem saját hangszóróin keresztül, hanem a sokkal jobb külső eszközön szólalt meg. Már-már házimozit alkottunk a nappaliba, igaz nem 5.1-eset, de elég jól szólt. Ugyanerre az LG hangszórója is képes, ezt is rá lehet csatlakoztatni a tévére és egyéb eszközökre. Ha pedig több van ezekből a hangfalakból, teljes moziélményt is tudunk varázsolni a lakásba, mert be lehet állítani úgy, mintha egy valódi házimozis hangrendszer lenne.

A Beoplaytől kaptunk egy A9 névre hallgató, nagy antennára emlékeztető hangfalat. Igazi dizájntermék, magára vonja a figyelmet bármelyik szobában. Még a hangfalra húzható huzatokból is többféle szín van, hogy mindenképpen passzoljon a szobához. A hangfal gyönyörű és elképesztően jól szól. Halkan is, hangosan is tökéletesen szórja a hangot. Bár a hangerőt nem tudtam rendesen kihasználni, ahhoz nem volt elég nagy a szoba. Az A9-hez is több módon lehet lejátszót csatlakoztatni és közvetlenül a mobilról is rádobhatjuk a zenét. De az igényesebbek kábelen is ráköthetik a lejátszót. Az A9 az a hétszázezer forintos hangfal, amit a cikk elején emlegettünk, úgy tűnik, a dizájnért mélyre kell nyúlni a zsebbe.

A kisebb hangszórók sem olcsóak, a legkedvezőbb árú LG is 40 ezer forint körül kapható, igaz ez már több mint fél éve kapható. A Sony h.ear go HG1 és a Beoplay A1 már 70 ezer forintba kerül, a Samsung R6-ért pedig 80 ezer forintot kérnek. És persze a kicsik több színben is kaphatóak, hogy mindenki kiválassza a neki tetszőt.

Rovatok