Index Vakbarát Hírportál

Itt az Aston Martin és a Red Bull közös csúcsautója

2016. július 6., szerda 14:34

Az Aston Martin és a a Forma-1-es Red Bull Racing még márciusban jelentették be, hogy összeállnak, és építenek egy olyan luxussportkocsit, amely a versenyautókkal is tudja majd tartani a lépést. A két cég most bemutatta a közös munka gyümölcsét, az AM-RB 001 kódnevű modell prototípusát.

Ahogy az már korábban is kiderült, az autó aerodinamikáját Adrian Newey, a Red Bull mérnöke tervezi, aki utcai autóval ugyan még nem próbálkozott, a Forma-1-ben viszont óriási legendának számít. A formáért pedig Marek Reichman, az Aston Martin formatervezési igazgatója felel. Mivel az utcai autókra nem vonatkoznak olyan szigorú előírások, mint az egyenlő verseny biztosítása miatt a Forma-1-es versenyautókra, Newey kiélhette a kreativitását.

A hivatalos bemutatás ellenére még elég kevés részletet tudni magáról az autóról. Az biztos, hogy karbonszálas kasznit kapott, egy tonna körül van, és a középmozoros V12-es meghajtással eléri az 1:1-es tömeg-teljesítmény arányt. Vagyis minden kilójára jut egy lóerő, amire eddig csak a Koenigsegg One:1 volt képes az utcai autók között. A Forma-1-es autókban használt KERS-hez hasonló energiavisszanyerő rendszert is építenek bele.

Most még csak a prototípust mutatták be, az AM-RB 001 majd csak 2018-ban lesz kapható, méghozzá olyan 750-1000 millió forint közötti áron.  Az Aston Martin szerint már így is több mint háromszáz komoly érdeklődő jelentkezett. Ennek ellenére csak 99-150 közötti darabot fognak legyártani, ebből 25-öt kifejezetten versenypályára szánnak, és a két cég azt ígéri, sebességben felveszik majd a versenyt a Forma-1-es versenyautókkal.

Rovatok