Index Vakbarát Hírportál

Mostantól hivatalos nyelv a magyar a Duolingóban

2016. július 8., péntek 10:35

Már 2014 januárja óta elérhető a magyar nyelv az egyik legnagyobb nyelvtanulós alkalmazásban, a Duolingóban, eddig azonban csak úgynevezett inkubátornyelvként volt a programban, azok tanulhatták, akik külön jelentkeztek rá. 

Most viszont a készítők Facebookon bejelentették: „Mostantól magyarul is tanulhatnak a Duolingón”. A programban (a kísérleti, még készülő nyelveket leszámítva) ezzel már 21 nyelv elérhető.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy angol alappal bárki elkezdhet magyarul tanulni. Mondjuk a weblapon még bétának jelzi a kurzust, de a Facebookon már tényleg használatra buzdítanak. A program a webről is elérhető, mobilos verziói pedig a Google Play és az iTunes alkalmazásboltokban. 

A Duolingo alapítója Luis von Ahn, az interneten keringő spamrobotok kiszűrését segítő Captcha egyik fejlesztője, a könyvek digitalizálását is segítő reCaptcha kitalálója. A nyelvi szoftvert egyetemi projektként kezdte, első körben öt nyelvvel.

A magyar verziót a közösség tagjainak közreműködésével fejlesztette Blazsek Martin, Makay Mátyás, Szegi Ádám és Szesztai András, akiket tesztek és többszöri megbeszélés után választottak ki erre a feladatra. Ők a magyar nyelv moderátorai, akik ajánlhatnak másokat a további fejlesztéshez. 

Az új nyelveket úgynevezett inkubátorban készítik: a jellemzően többnyelvű felhasználók mintákat kapnak, például hogy első körben milyen témacsoportokat, nyelvtani részeket kell megtanítaniuk, ezeket kezdik el feltölteni az adott nyelv szavaival, feladataival – magyarázta nekünk korábban az alapító. Ebből az inkubátorból lépett ki most a magyar.

Az alkalmazást pár éve még angol-spanyol verzióban teszteltük le.

Rovatok