Index Vakbarát Hírportál

Teszten a MacOS Sierra bétája

2016. július 9., szombat 10:22

Csütörtök este megjelent a MacOS Sierra nyilvános béta változata, amit nagyjából hónapja mutatott be az Apple. A kipróbálásához igényelni kell egy hozzáférést az iCloud-fiókunkkal az Apple Beta Program weboldalán, hogy a telepítő elérhetővé váljon az App Store felületén. Ezt ma már bárki megteheti, nem csak a fejlesztők, mert a kaliforniai gyártó pár éve felhagyott a titkolózással, a szoftvereit nyilvánosan teszteli.

A nemzetközi publikumnak valószínűleg a beépített Siri tetszik majd a legjobban, az Apple hangfelismerős asszisztense, amely mindenféle feladatot el tud végezni, és a kérdéseinkre is megpróbál válaszolni.

A nyelvi korlátok miatt azonban Magyarországon kevésbé érdekes ez. Mi is belefutottunk olyan témákba, amelyre bár angolul tettük fel a kérdést, és ezt értette is a Siri, válaszolni már nem volt hajlandó, mert magyar nyelvre volt állítva a rendszer.

A kereshető tartalom is elég hiányos. A német-francia elődöntő másnapján a Sirinek halvány fogalma se volt arról, hogy a németek győztek-e, és nagy nehezen bevallotta, hogy egyáltalán nincs képben az UEFA Európa-bajnokság eseményeivel kapcsolatban. 

Aztán amikor egy összetett kérdést tettünk fel arról, hogy az Oakland Athletics milyen eredményt ért el az előző három alkalommal (mégiscsak amerikai csapat), akkor sem remekelt: csak a legutóbbi meccs eredményét közölte.

Egyáltalán nem olyan okos ez a feltuningolt Siri, mint amilyennek mondták, de talán a végleges MacOS Sierrában hasznosabb lesz. Viszont az olyan egyszerű feladatokat, hogy keresse meg az elmúlt hónapban módosított fájlokat, kapcsolja be a bluetooth-t, vagy navigáljon haza, már most is egész jól végrehajtja.

Fülek mindenhol!

A MacOS új funkciói közül nekünk a picture-in-picture mód tetszett a legjobban, amikor a Safariban lejátszott videót kipattinthatjuk a helyéről a kijelző sarkába, így böngészés közben is látjuk a lejátszót. Csak arra kell odafigyelni, hogy a videó eredeti oldalát hagyjuk megnyitva, és másik böngészőfülön keressünk más tartalmakat.

Az iCloud online tárhelye is ügyesebb lett azzal, hogy a Dokumentumok és az Asztal mappák tartalmát automatikusan felszinkronizálhatjuk a felhőbe, hogy minden fontos fájlunk biztosan elérhető legyen. Ez igazából akkor hasznos, ha egy iPhone vagy iPad is lapul a táskánkban, mert azokon is van iCloud Drive app, hogy meg tudjuk nyitni a felhőben lévő fájlokat.

Csak arra kell majd odafigyelni, hogy ezentúl ne az Asztalra mentsünk le hatalmas fájlokat (például több tíz gigabájtos virtuális gépeket), mert különben pillanatok alatt be fog telni a tárhelyünk. A szinkronizáció sajnos csak ki- és bekapcsolható, pedig hasznosabb lenne, ha választhatnánk, hogy mindkét mappát akarjuk-e szinkronizálni, vagy csak az egyiket (vagy nem is ezeket, hanem egy harmadik mappát szeretnénk szinkronban tartani).

Hasznos az operációs rendszer szintjén engedélyezett fülhasználat is, ami nem egy új audiorendszert takar, hanem hogy a böngészőkben megszokott módon, más appokban is fülekre osztva tudunk tartalmakat böngészni. Ez működik például a térképben és a Finder nevű fájlkezelőben; az utóbbiban jóval egyszerűbbé teszi a másolgatást, hogy nem különálló ablakokat kell kezelni, és a Crtl-Tab gombbal át tudunk lépni egyik mappáról a másikra.

Szigorúan csak tesztre!

Van még néhány olyan funkciója a Sierrának, amit az Apple beígért, de még nem tudtuk kipróbálni. Ilyen például az, hogy az Apple Watch órát hordva jelszó megadása nélkül is be tudunk majd lépni a rendszerbe. Ehhez viszont az órán a  watchOS 3-nak kell futnia, és ezt az operációs rendszert még nem adta ki az Apple.

Egyelőre senkinek sem javasoljuk a Sierra telepítését, főleg nem olyan gépre, amely fontos fájlokat tárol, és gondosan beállított appokat futtat. Ez egy béta rendszer, és vannak hibái. Nálunk például megállt a Parallels Access, tehát muszáj lemondanunk az asztali gép távoli eléréséről. Érdemes inkább megvárni az őszt, amikor elérhető lesz a végleges változat.

Rovatok