Index Vakbarát Hírportál

Teljes hozzáférést kaphat a Pokémon Go a Google-fiókhoz

2016. július 12., kedd 09:59

Ha a Google fiókjával regisztrál a Pokémon Go játékra, a játék a legfelsőbb szintű hozzáféréshez juthat a fiók adataihoz. Ez azt jelenti, hogy még a levelezéshez is hozzáfér az olyan adatok mellett, hogy hol járt korábban a felhasználó.

Elég nagy a felháborodás emiatt most, ráadásul a játék nem figyelmeztet, hogy ilyen adatokhoz való hozzáférést kér a regisztrálótól. Érdekes, hogy nem minden mobilnál kap teljes hozzáférést a játék. A Techcrunch újságíróinak telefonjainál teljesen véletlenszerűnek tűnt, hogy melyiknél kapott teljes hozzáférést a játék és melyiknél nem. Ráadásul úgy tűnik, mindegy, hogy Android vagy iOS operációs rendszer fut a mobilon. 

Ellenőrizze ön is!

Ha ellenőrizni szeretné, hogy az ön telefonján milyen alkalmazások milyen jogokat kaptak a Google-fiókjához, ide kattintva megteheti.

 A Pokemon Go sok engedélyt kér telepítés után, de ezek nagy része érthető. Hozzáférést kér a lokációs adatokhooz, a kamerához, a tárhelyhez. És persze a felhasználó pénzéhez, ha úgy dönt a játék alatt, hogy Pokéballra van szüksége a továbblépéshez.

De egy szóval sem említi azt, hogy teljes hozzáférést kér a Google fiók adataihoz. Ilyeneket olyan alkalmazások kérnek, mint például a Chrome. A Google is figyelmeztet, hogy ha valamely alkalmazásnak teljes hozzáférést biztosítunk, az majdnem minden adatot lát. Nem tudja módosítani azokat, nem tud fizetni a nevünkben, de mindent lát.

Felmerül a kérdés, hogy a Pokémonnak miért van szüksége minden adatunkhoz? Miért nem figyelmeztetik a felhasználót erre? És miért nem reagál a Google, miért nem teszi fel a kérdést a mobil, hogy a felhasználó tényleg minden adatot ki akar adni ennek a játéknak?

A szerkesztőségben két telefonon néztük meg, egy iPhone-on és egy androidos készüléken, ezek közül egyiken sem kapott teljes hozzáférést az alkalmazás a Google-fiók adataihoz. A Techcrunch-on megjelent cikk hozzászólásai között is inkább fele-fele az aránya azoknak, akiknél valóban minden jogot megkapott az app, illetve akiknél semmi probléma nincs. 

Közben a fejlesztők is reagáltak a helyzetre. Ők azt állítják, hogy az alap Google-adatokhoz férnek hozzá elvileg, de csúszhatott hiba a rendszerbe. Már dolgoznak az ügyön a Google-lal, hogy ne jelenjen meg a probléma a jövőben.

Megnéztem, és

  • 582
    Nem kapott, androidos telefonom van
  • 405
    A Pokémon GO-n kívül is találtam furcsa dolgokat az ellenőrzésnél
  • 112
    Nem kapott, iPhone-om van
  • 103
    Tényleg kapott, iPhone-om van
  • 66
    Tényleg kapott, androidos telefonom van

Rovatok