Index Vakbarát Hírportál

Atomcsapásra képes űrhajót építenek az oroszok

2016. július 16., szombat 22:16

Az orosz hadsereg egyik ezredese az állami Sputnik News híroldalon jelentette be, hogy olyan harci űrhajó kifelesztésén dolgozik, ami a Föld tetszőleges pontjára képes csapást mérni, extra rövid idő alatt. A cél az 1-2 órás reakcióidő elérése, a gép prototípusa pedig várhatóan 2020-ra készül el. Az igazán félelmetes ebben az, hogy

az űrhajó a tervek szerint nukleáris fegyverekkel lesz felszerelve

Ez pedig szakértők szerint a nyolcvanas évek csillagháborús terveit, és az orosz-amerikai hidegháború új fejezetét hozhatja el. Az orosz védelmi minisztérium annyit közölt, hogy az állami média kicsit félreértette a hírt, bár az űrhajón tényleg dolgoznak, az atomfegyver-hordozás és -bevetés képessége valójában csak egy elméleti síkon létező hipotézis vele kapcsolatban.

Az amerikaiaknak van már katonai célokra használt hasonló járművük, ez a Boeing X-37B-je, ami nagyjából a Nemzetközi Űrállomás miniatürizált, a földi irányítóközpontból távvezérelt változatához hasonlít, persze atomfegyverek nélkül. Az egyelőre név nélküli orosz gép a tervek szerint az orosz légtérben járőrözne, és külön parancsra emelkedne csak ki a világűrbe, hogy a célpont terület felett térjen vissza meglepetésszerűen a légkörbe. Mindez persze megsértené az 1967-es Outer Space Treaty nemzetközi egyezményt, ami a fegyvermentes világűrt garantálja.

Az oroszok egyébként az X-37B első repülésénél 2010-ben kisebb diplomáciai vihart kavartak, és azzal vádolták Amerikát, hogy az egyezményt megszegve fegyvert telepít az űrbe. Független szakértők ekkor egybehangzóan azt állították, hogy az amerikai gép egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy a Földön bevethető fegyvert vigyen magával, így a botrány hamarosan elült.

Az orosz sajtó szerint a nukleáris harci űrhajóról a szeptemberi moszkvai Army-2016 International Military Technology Forum konferencián fognak többet elárulni a tervezői. Egyelőre csak annyi konkrétumot mondtak, hogy 20-25 tonna a tömege, ami nagyjából egy F/A 18 Hornet vadászgépének felel meg. Az igazán nagy kérdés az, hogy milyen hajtóművel oldanák meg a gép mozgatását, elvileg a szeptemberi eseményen ezt is megmutatják majd.

Rovatok