Index Vakbarát Hírportál

Videojáték segíti az orángutánt zeneszerzésben

2016. július 20., szerda 14:34

A melbourne-i állatkert orangutánjai teljesen rákattantak az Xbox One játékokra, a kutatók pedig arra használják ki ezt a szenvedélyt, hogy interaktív tanulóprogramok használatára vegyék rá őket. Megalkották például az első kifejezetten orangutánoknak készült zenei programot, amelyben a zene az állat mozgásához kacsolódik. Vagyis a mozgással a főemlősök képesek saját zenét szerezni.

A Melburne-i Egyetem az állatkerttel közösen dolgozta ki a projektet. A zeneszerzés pozitív hatással van az állatokra és a látogatókra is.

Marcus Carter, a kutatás egyik vezetője azt mondta, hogy eleinte igencsak elcsodálkoztak, hogy az orangutánok használni kezdték a Kinect 3D technológiáját. Azt gondolták, hogy a földre irányított fények nem érdeklik majd őket, nem reagálnak rá. Ehelyett óriási örömmel vetették bele magukat a játékba.

A mostani mozgáson alapuló zeneszerzésnél csak sétálniuk kell az állatoknak és emelgetni végtagjaikat, gyorsan megtanulható mozgássorról van szó. Az új játékot még nem mutatták meg a főemlősöknek, de abban reménykednek a kutatók, hogy hamarosan meghallgathatják az első szerzeményt.

Rovatok