Index Vakbarát Hírportál

Olcsó önjáró autó Elon Musk mesterterve

2016. július 21., csütörtök 18:20

Elon Musk nagyjából tíz évvel ezelőtt létrehozott egy mestertervet, amelynek a végén egy olcsó, önműködő autó áll. Az elmúlt években a Tesla minden lépését ennek a tervnek rendelte alá és úgy tűnik, tartja magát akkori ötleteihez. Most nyilvánosságra hozta a terv második részét is.

A terv valójában pofonegyszerű, építeni kell egy olyan elektromos sportautót, amely kiváltja a prémium benzines autókat. Az ebből befolyó pénzből aztán egy olcsóbb változatot fejleszteni és a befolyó pénzből ezt addig ismételni, amíg egy elérhető árú tömegautót tudnak gyártani.

Tíz évvel ezelőtt a Testla a Roadsterrel kezdte, ezt csak nagyon kevesen tudták megvásárolni, nagyon drága volt. A következő lépés a Tesla Model S Sedan és a Model X SUV volt, ezekből már valamivel többet sikerült eladni.

Az árpilisban bejelentett Model 3 már jóval szélesebb rétegeket mozgatott meg, 35 ezer dolláros (nagyjából tízmillió forintos) árával már sokan megengedhették maguknak, hogy rendeljenek belőle. Itt tartunk most.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója most hozta nyilvánosságra tervének, vagy ahogy ő fogalmazott, mestertervének második részét. Azt tervezik, hogy napelemeket telepítenek minél több házra, hogy még jobban csökkentsék az autótulajdonosok függését a töltőállomásoktól.

A terv ismeretében már nem tűnik elhibázott lépésnek a SolarCity nevű napelemeket gyártó cég felvásárlása, ezt a lépést sokan fogadták kételkedve a múlt héten. Ha Elon Musk ül a cég igazgatósági tanácsában, könnyebb lesz keresztülverni elképzeléseit a befektetőkön is.

A Tesla most további autókon dolgozik, egy SUV-t és egy pickupot is szeretne piacra dobni. Természetesen elektromos változatban, hogy csökkentse a fuvarozás költségeit is. De a lényeg nem is feltétlenül a költségek csökkentése, bár ez nagyon fontos tényező. A teljes automatika bevezetésével teljesen átalakulhat az utazási élmény, az emberek pihenhetnek közben, olvashatnak vagy csinálhatnak más dolgokat is. És meg is oszthatják autóikat másokkal, így annak egy főre eső költségei is csökkennek.

Rovatok