Index Vakbarát Hírportál

Rezsicsökkentésre is jó a mesterséges intelligencia

2016. július 21., csütörtök 14:40

Rengeteg energiát elhasználnak a Google adatközpontjai, ezért minden lehetőséget megragad, hogy csökkentse az áramszámláját. A keresőcég mindig is a hatékony üzemeltetésre helyezte a hangsúlyt, és elég nagy áttörést ért el, amikor ráeresztette a DeepMind mesterséges intelligenciáját az adatközpontok hűtőrendszerére.

Az adatközpontok hűtését nagy méretű ipari berendezések látják el: pumpák, kémények és kilométeres csőrendszerek. A hűtőrendszerben több ezer szenzorral gyűjtenek adatokat, többek közt a hőmérsékletről, az adattárolók energiahasználatáról és a pumpák sebességéről. Az így begyűjtött adatokat adták át a DeepMind neurális hálójának, hogy növeljék a hatékonyságot.

A gépi tanulásra képes rendszer 40 százalékkal csökkentette a hűtésre használt energia mennyiségét, és összességében 15 százalékkal javult a teljes adatközpont energiahatékonysága. A vállalat azt tervezi, hogy megosztja az eredményeit, hogy mások is kevesebb takarékosabban tudjanak bánni az erőforrásaikkal. 

A Google egyébként több milliárd dollárt fektetett megújuló energiába is, és az a célja, hogy az adatközpontjai 100 százalékban ilyen forrásból kapjanak ellátást. Ettől azonban még messze van, 35 százalék a megújuló energia aránya.

Rovatok