Index Vakbarát Hírportál

Tudja, mire jó az útlevele?

2016. július 21., csütörtök 09:28

A különböző útlevelekkel különböző jogok járnak - vannak amelyekkel majdnem mindenhova kell vízumost szerezni és vannak, amelyekkel alig néhány országhoz kell vízum. Nehéz kiigazodni, még nehezebb utánajárni.

Az Arton Capital pénzügyi cég szolgáltatás azonban rendet tesz a világ útlevelei között. Összegyűjtötte a világ 190 országának útlevelét, képet közöl ezekről, kigyűjtötte melyik mire jó, majd rangsorolta az úti okmányokat.

A különböző szempontoknál pontszámot adott az útleveleknek. Pontot ér például a vízummentesség, az egyhuzamban más országban tölthető idő hossza. Ezeket összesítve adódik össze a végső pontszám.

Az első helyezett, illetve az első kettő, mert döntetlenek is szép számmal adódnak, Németország és Svédország útlevele, ez a kettő 158-158 pontot ért el. Második helyen öt nyugat-európai ország útlevele, harmadik helyre hat országot soroltak. Magyarország a hetedik helyen áll 152 ponttal, illetve itt van a cseh útlevél is. Az utolsó hely Afganisztáné 24 ponttal, ezt Pakisztán előzi meg 27 ponttal, majd Irak jön 30 ponttal.

Az útleveleket nagyon sok szempont alapján lehet keresni, még színek alapján is válogathatunk. Ha megtaláltuk azt az útlevelet, amely érdekel minket, rákattintva megtaláljuk az összes fontos információt róla: mely országokba kell vízum, hol kell a határon megvenni azt és hol előtte.

Rovatok