Index Vakbarát Hírportál

Mégsem tudták megölni a KickassTorents oldalát

2016. július 24., vasárnap 16:38

Csütörtökön írtuk meg, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium lefoglalta a KickassTorrents, a világ legnagyobb torrentoldalának doménjeit, és Lengyelországban letartóztatták az oldalt működtető férfit. Artyom Vaulint a szerzői jogok megsértése mellett pénzmosással is vádolják. A torrentoldalakon megjelent hirdetésekkel évente több tízmillió dollárt kereshetett.

Havi ötvenmillió egyedi látogatójával a KickassTorrents volt a internet 69. leglátogatottabb szájtja. 2008 óta működik, és a hatóságok szerint eddig legalább egymilliárd dolláros kárt okozott a tartalomiparnak. Ezzel a világ legnépszerűbb kalózoldala tűnt el. Legalábbis néhány napra.

A The Verge cikke szerint ugyanis máris létezik legalább két klónja a pár apja lelőtt oldalnak. Az egyiket az IsoHunt kreálta, a másik KAT.am, ahonnan a lap egy levelet is kapott. Azt írják, az oldalt felhőszervereken hostolják, hogy ne lehessen blokkolni, a hosting információkat pedig jól eldugták a Cloudflare mögött. Valamint azt is, hogy az oldal tartalmazza a KickassTorrents teljes adatbázisát, a felhasználók hozzáféréseit.

Az oldal azt is tudni véli informátorától, hogy az oldalhoz mobilverziót is terveznek készíteni. A cikk végén a Verge úgy fogalmaz, a Kickass esete is megmutatja, amit eddig is tudtunk: nem tudsz eltüntetni teljesen kalózoldalakat a netről, maximum el tudod bizonytalanítani a használóit.

A torrentoldalak hosszú ideje azzal próbálják elkerülni a felelősségre vonást, hogy azt állítják, ők valójában csak lehetőséget adnak embereknek a torrentek megosztására. Az pedig nyilvánvalóan már csak a véletlen műve, hogy mindenki szerzői jogot sértő tartalmakat oszt meg, erről az oldal működtetői nem tehetnek. A hatóságok azonban nem nézték jó szemmel, hogy Vaulin lassan reagált a jogsértő tartalmak eltávolítására felszólító levelekre.

Vaulin kifinomult informatikai rendszert működtetett, hogy elkerülje a lebukást. A szervereit a világ több országában szórta szét, és doménjeit is mozgásban tartotta. A férfi akár húsz év börtönt is kaphat.

(via Hvg.hu, theverge.com)

Rovatok