Index Vakbarát Hírportál

50 millió dollárt fizet az Isohunt, de mehet tovább a torrentezés

2016. július 25., hétfő 19:45

Az egyik legrégebbi torrentoldal, az IsoHunt ellen még 2008-ban indítottak ezt a pert: a Music Canada (ez gyakorlatilag a Kanadai Hanglemezkiadó Szövetség, vagyis az ottani MAHASZ) állítása szerint a torrentoldal megkárosította a kanadai zeneipart, és ötven millió dollárra (66 millió kandai dollárra) perelték az oldal tulajdonosát, Gary Fungot – írja a BBC.

Fung végül egy blogon jelentette be: megegyezett a szövetséggel, kifizette az 50 milliót, sőt, pár éve már kifizette az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) 110 millió dollárját is, úgyhogy két per után most már hagyják békén. Azt is hozzátette, hogy továbbra sem adja ki a felhasználók adatait a hatóságoknak.

Az IsoHunt viszont nem egy klasszikus értelemben vett torrentoldal, hanem egy torrentkereső oldal: pont azt a helyzetet próbálja kihasználni, mint a PirateBay is, hogy ők valójában nem tárolják magát a (lopott) filmet vagy épp zenét, csak linkekre mutat, ahonnan a többnyire illegális tartalmat letöltheti a felhasználó. Ez önmagában sem tökéletesen védhető álláspont, de azok után, hogy az oldalak tulajdonosai hatalmas reklámbevételre tesznek szert, a kiadók nem nézik tétlenül, hogy ezek az oldalak segítenek lelopni az ő tulajdonukat.

Az elemzők szerint viszont egy-egy ilyen per végkimenetele nagyon rossz üzenetet hordoz, mert nem csak a többi oldal készülhet fel milliós bírságokra, de a közösségi oldalakon is érdekes lesz, hogy mi történik, ha valaki illegális tartalmat oszt meg, vajon őket is perelik majd? És itt most nem kell kifejezetten torrentlinkeken gondolkozni: elég, ha megosztunk egy olyan számot a YouTube-ról, amit nem a kiadó hivatalos csatornája töltött fel, gyakorlatilag máris ugyanazt tesszük, mint az IsoHunt.

Angliában betiltották az IsoHuntot, de a világ rengeteg országában, köztük Magyarországon is elérhető az oldal.

Rovatok