Index Vakbarát Hírportál

Elköltözött a UPC, növelte a kapacitását

2016. július 28., csütörtök 12:58

Új épületbe költözött a UPC hálózatának irányítóközpontja. A szélessávú optikai hálózat főhadiszállását több mint másfél éves előkészítés után mozgatták át az új telephelyre. Az új fejállomással jelentősen növekszik a szélessávú UPC-hálózat adatforgalmi kapacitása és biztonsága – írja közleményében a cég.

A fejállomás stratégiai jelentőségű: az itt található berendezések, szerverek jelentik a hálózat lelkét. Olyan alapszolgáltatások mellett, mint a tévé, az internet, a vezetékes telefon és a mobil, több kiegészítő szolgáltatást – például a videotárat, a MyPrime-ot vagy a Horizon Gót – is innen irányítanak. A fejállomáson futnak össze az országban több ezer kilométeren futó optikai hálózat szálai is. Az irányítóközpontot fél év alatt, éjszakánként és hétvégenként, szolgáltatáskiesés nélkül mozgatták át a 700 négyzetméter alapterületű új helyére, a Budapest XIV. kerületében található Ungvár utcába.

Gyorsabb ügyintézés, nagyobb kapacitás

A költöztetéssel párhuzamosan a UPC felkészítette hálózatát a gigantikus mértékben növekvő internetes adatforgalom kiszolgálására is. Az új fejállomáson modern hálózati eszközöket helyeztek üzembe, kiépítették a szolgáltatások biztonságosabb működéséhez szükséges rendszereket, és modernizálták az ügyintézést kiszolgáló IT rendszereket is, amitől az ügyfélszolgálat gyorsulását is várják.

Székely Gábor, a UPC Magyarország hálózati igazgatója elmondta, hogy az országos optikai kábelhálózat új központjában világviszonylatban is kiemelkedő kapacitású új berendezések találhatók, amelyek másodpercenként akár 24 terabit adatot képesek továbbítani. Ez közel ötvenszerese a korábbi fejállomás kapacitásának, és olyan, mintha háromezer filmet másolnánk át egy másodperc alatt. Székely szerint ez a költözés volt a UPC 18 éves magyarországi történetének legnagyobb műszaki beruházása.

Rovatok