Index Vakbarát Hírportál

Már bevethető az F–35B

2016. augusztus 1., hétfő 14:43

Az amerikai tengerészgyalogság a tervek szerint januárban küldené Japánba az első F–35B repülőgépeket, de a tengerészgyalogság altábornagya, Jon Davis múlt pénteken azt nyilatkozta, hogy a gépek akár korábban is rendszeresíthetők lennének.

Van egy egységünk, amit akár most is bevethetnénk. Ha úgy gondolnánk, hogy szükséges, akár már most is megtehetnénk.

– mondta Davis.

Az altábornagy részletezte a tengerészgyalogság telepítési tervét. Eszerint a Marine Fighter Attack Squadron 121 az arizonai Yumából végleg áttelepülne Japánba 2017 elején. Davis megjegyezte, hogy ha egy harcoló alakulat kérné az F–35B-k bevetését, ahhoz újra kéne gondolni a terveket, de más akadálya nincs annak, hogy a vadászgépeket éles harci helyzetben is használják.

Davis szerint az F–35B „fenomenális sikerrel” teljesített a közelmúltban végzett repülési teszteken. A hadgyakorlatokon célpontokat kellett megsemmisíteni fiktív ellenséges vadászgépekkel szemben, de az F–35B simán vette az akadályokat. Davis azt mondta, ez egy igazi kincs; a tengerészgyalogságnál mindenki ezzel akar repülni, aki vezetett már vadászgépet.

US Marine Corps F-35B LightningⅡ at RIAT 2016

Az F–35B fejlesztésének története a halmozódó kudarcokról és a tonnaszám költött pénzről szólt. A felmerülő nehézségekről könyveket lehetne írni, a projektre költött pénz meghaladja a negyvenmilliárd dollárt.

Davis megjegyzése viszont nemcsak ezért mondható új fejleménynek. A tengerészgyalogságnak gyártott F–35B eddig a „szolgálatba állt, de nem bevethető” minősítést kapta, a bejelentés viszont arra utal, hogy a helyzet azóta megváltozott.

Rovatok