Index Vakbarát Hírportál

Ne csodálkozzon, ha fura egyenruhás katonákat lát az országban

2016. augusztus 1., hétfő 17:07

A honvédség alakulatainak Koszovóba és Irakba induló, új váltásait elbocsátó ünnepség volt az apropó, hogy Simicskó István honvédelmi miniszter bemutassa a magyar honvédek mostantól bevezetett, új gyakorló egyenruháját.

Az új egyenruha a kilencvenes évek elején rendszerbe állított, mára anyagában, szabásában és funkcióiban is bőven meghaladott gyakorlókat cseréli majd le,  és gyakorlatlan szemeknek főleg az új egyenruha korábbitól eltérő, jóval világosabb színe lehet érdekes. Mivel az új egyenruhák gyártási sebességének határt szab az a tény, hogy az alapanyagot külföldről (egész pontosan Hollandiából) kell beszerezni, az átmeneti időszakra a honvédség szokatlanul jó döntést hozott: az előző egyenruha anyagából fennmaradt készleteket nem dobják ki, a honvédek egy része átmeneti megoldásként az új szabás alapján, de még a régi anyagból készült egyenruhát kap.

A Tatán nekünk megszólaló katonák mindegyike dicsérte az új egyenruhát. Már önmagát a szabást is jónak tartják, nagy örömükre nagyjából húszéves lemaradást hoz be a Magyar Honvédség azzal, hogy a zubbonyt az új egyenruhánál már nem kell betűrni a nadrágba. Ez egyrészt kényelmetlen, másrészt körülményes, harmadrészt nyáron baromi kellemetlen is volt – az egyik katona szerint vicces volt látni korábban a külföldi missziókban, hogy sorakozónál mindig csak a magyarok tűrögették a zubbonyukat, a többi nemzet katonáinak nem volt ilyen problémájuk. A cikkben látható képeken is ez segít eligazodni:

  1. Akin világos egyenruha van, azon az új anyagú és új szabású magyar gyakorló látható.
  2. Akin sötét egyenruha van, de a zubbony nincs betűrve, azon régi anyagú, de új szabású egyenruha van.
  3. Akin sötét egyenruha van, és a zubbony is be van tűrve, azon a régi gyakorló van. 

A Lövész 2020 nevű program eddigi állomásain szerzett tapasztalatokat is sikerrel építették be az új dizájnba. A már említett zubbonyos megoldás mellett újdonság még a ferdén álló zsebek a könnyebb hozzáférhetőség miatt, de a katonák szerint a modern, izzadságot elvezető anyagból készült pólók és aláöltözetek is sokat jelentenek a mindennapokban, és a hónalj alatt lévő cipzáros nyílások is a melegebb éghajlaton végrehajtott missziók során segíthetnek. Az új, gyorsfűzős bakancs sem csak azért jobb, mert végre kinéz valahogy, de ahogy a katonák mondták, „olyan, mintha nem is lenne a lábunkon semmi”.

Nagy probléma volt korábban az esőben használt ruházat minősége. A honvédelmi miniszter a bemutató során külön rákérdezett a ruhákat bemutató egyik katonánál, hogy a honvédség vizsgálta-e az esőálló öltözetet, vagy „ez is csak tíz percig bírja”. A katona válaszában diplomatikusan úgy fogalmazott, hogy az új anyag már megfelel a standardoknak.

Az új, holland anyag nemcsak jobban szellőzik, jobban bírja az esőt és rovarvédelmi szempontból is megfelelő, de a színe is más. A honvédség szerint ez az új szín és mintázat a havas vidékeket leszámítva mindenhol megfelelő, ráadásul bár kétszer-háromszor olyan drága az új felszerelés, mint a régi, mostantól nem kell külön téli és nyári ruházat, ez az alá-fölé öltözéses rendszer azokat is kiváltja. A gyakorlókon ezen túl az infrafelderítés elleni bevonat is van, vagyis a katonákat nehezebben szúrja ki az éjjellátó eszközöket használó ellenség.

Az új felszerelés hatalmas előrelépésnek tűnik, és ahogy egy, a közelben álló katona megfogalmazta: a gyakorlók és bakancsok olyan jók, hogy moráljavító intézkedésnek sem utolsó a csere. Természetesen időbe telik, míg a honvédség húszonezres állományából mindenkihez eljut az új gyakorló, és az is majd csak később derül ki, hogy az új egyenruha pótlásával kapcsolatos gondok elmúlnak-e, vagy továbbra is kötegekben áll majd a honvédeknél a felhasználhatatlan ruhacsekk.

Rovatok