Index Vakbarát Hírportál

Újabb országban tilthatják be az Ubert

2016. augusztus 4., csütörtök 15:52

Nemcsak Magyarországon, hanem Tajvanon is betilthatják az Ubert. Az állami tisztviselők szerint a cég nem törvényesen működik az országban. A kincstári hatóságok szerdán azt mondták, hogy az engedélyüket is bevonhatnák, de a kormányzati képviselők néhány órával később már hangtompítóval nyilatkoztak, és hajlandónak mutatkoztak a tárgyalásra.

Hogy mi a probléma? Az, hogy az Uber szoftverfejlesztőként, és nem taxiszolgáltatóként van bejegyezve az országban. Ez annyiban nem támadható, hogy az Uber valóban csak szoftveres hátteret biztosít a közösségi taxizáshoz, a sofőrök a saját autójukat használják.

Az Ubernek először azt mondták, hogy augusztus 11-ig hoznak döntést arról, betiltják-e a szolgáltatást. A tajvani kormány azonban szerdán már arról beszélt, hogy jövő héten tartsanak egyeztető tárgyalásokat, így biztosítva, hogy az Uber követhesse a helyi szabályozásokat. Az Uber nyitottnak bizonyult a tárgyalásokra, és megköszönték a kormány együttműködési hajlandóságát.

A kormányszóvivő arról beszélt, hogy az Uber mostani működése nem felel meg a hatályos törvényeknek. A kormány átfogó felülvizsgálatot tervez a céggel szemben, majd hozzáfog a releváns megoldási javaslat kidolgozásához, hogy biztosíthassák a tisztességes versenyfeltételeket.

Az Uber működését eddig sem nézték jó szemmel Tajvanon. A hatóságok már több sofőr egyedi működési engedélyét bevonták. Ha ezek után uberezésen kapják őket, akár ötvenezer tajvani dollárra, azaz 440 000 forintra is megbüntethetik őket. A helyi közlekedési minisztérium szerint mostanáig 65 millió dollárnyi, vagyis csaknem 600 millió forintnyi büntetést szabtak ki az Uberre.

Rovatok