Index Vakbarát Hírportál

Zselés csuklópánt a jövő kontrollere

2016. augusztus 12., péntek 12:00

Puha, áttetsző és biokompatibilis hidrogélekből készített számítógépes kontrollert egy dél-koreai kutatócsoport, hogy az alkarunk böködésével irányíthassuk a játékokat. A találmány a Szöuli Nemzeti Egyetem anyagtudományi laboratóriumában dolgozó Chong-Chan Kim és munkatársainak agyszüleménye.

Zselés csuklópánt a jövő kontrollere

A kontroller egyik különlegessége, hogy eredeti méretének tízszeresére kinyújtható, akkor sem veszíti el elektronikus képességeit. Az eszköz létrejöttét a lítiumklorid sók tették lehetővé, ezekben ugyanis olyan jól száguldozik az áram, mint a rézdrótokon. A zselés tasakhoz kapcsolódó vezérlőegység pontosan ki tudja számolni, hogy hol nyomtuk oda az ujjunkat. Mivel a tasak négy sarkánál fellépő változások eltéréseit figyeli, nem számít, hogy mennyire van kinyúlva a tasak.

A furcsa eszköz jól bevált egyszerűbb játékoknál, lehet vele rajzolni, sakkozni, Angry Birdsben madarakat kilőni, vagy akár zongorázni is. A tasakot hamarosan piacra is akarják dobni. Addig viszont meg kell oldani, hogy a hidrogél ne száradjon ki, mert elég kellemetlen, ha egy számítógépes periféria ugyanúgy elhasználódik, mint mondjuk a filctollaink. A kutatók már keresik azt a vékony filmet, amivel be tudnák vonni az anyagot, hogy ne érintkezzen a levegővel.

Rovatok