Index Vakbarát Hírportál

Új operációs rendszert épít a Google

2016. augusztus 15., hétfő 15:22

A Google egy teljesen új operációs rendszeren dolgozik, amelynek semmi köze az Androidhoz. A kódmegosztó GitHubon jelent meg egy oldal az új operációs rendszerről. Egyelőre Fuchsia kódnéven fut a rendszer.

A Google természetesen semmit nem mond a hírekről, de ők soha nem szokták kommentelni a pletykákat. A GitHubon megjelent oldal leírása nagyon egyszerű: Pink + Purple == Fuchsia (egy új operációs rendszer). Nagyon úgy tűnik, hogy még nagyon az elején tart az open source projekt. Egy Google-alkalmazott, Brian Swetland azonban elárulta a Hacker Newsnak, hogy olyan döntés született a cégben, hogy nyílt forráskódúnak kell lennie a szoftvernek és az alapoktól kell kezdeni. Másvalaki azt mondta, hogy valószínűleg nyilvános lesz majd minden és jól dokumentált, csak nem most.

Hogy mire lesz jó a Fuchsia, azt egyelőre nagyon kevesen tudják és azok sem kötik a többiek orrára. A találgatások persze beindultak. Az Android Police nevű techblog volt az első, amely az új oprendszerről beszámolt. Ők arra tippelnek, hogy az IoT-hoz, vagyis a dolgok internetéhez lesz köze. Ahogy terjednek az okoseszközök, úgy gondolhatja azt a Google, hogy saját operációs rendszerbe foglalja ezeket, mint tette azt az Androiddal.

Mások az augmented realityvel, a virtuális valósággal hozzák összefüggésbe a Fuchsiát, mert a mostaniak nem igazán alkalmasak arra, hogy séta közben 3D-ben nézegessünk nem létező dolgokat. És persze az is lehet, hogy a Google ezzel szeretné egységesíteni az Androidot és a Chrome OS-t, a cég két operációs rendszerét, amely mobil eszközökön (mobilon, laptopon) fut. Találgatások tehát vannak, tények egyelőre nincsenek.

Rovatok