Index Vakbarát Hírportál

1400 forint a cseresznye méretű számítógép

2016. augusztus 16., kedd 11:17

Az Onion Omega2 a legújabb miniszámítógép, amely szuperolcsó és mindenfélére használható. A Raspberry Pi hagyományait követi, hekkelhető, kibővíthető és nagyon olcsó miniszámítógépről van szó. És csak öt dollárba kerül az alap, de a kiegészítők sem drágák hozzá.

Nem ez az első ötdolláros miniszámítógép, a Raspberry Pi Zero is ennyibe kerül, így azok, akik minden projektjükhöz új gépet szeretnének, már nyugodtan megengedhetik maguknak ezt a luxust. Az Omega2-ben egy 580 MHz CPU van, 64 MB memória és 16 megabájt tárhely. Ha még négy dollárt hajlandóak vagyunk rááldozni, akkor kétszer akkora a memória és a tárhely. Ez nem tűnik soknak, de apró DIY-projektekhez bővel elég.

Az Onion Kickstarteren keresi a támogatókat, nagyjából egy hét van még a kampányból. A kitűzött cél már indulásuk napján elérték, azóta bővült a projekt, lehet például dokkolókat, különböző kiegészítőket vásárolni a minigéphez.

Hogy mit lehet ezzel kezdeni? A példákban önmagától felkapcsolódó lámpát mutatnak be, wifi médiaszervert lehet készíteni pendrájvokkal, színét változtató lámpát gyárthatunk. Programozni nem kell tudni, egy hozzá kapott alkalmazással alakíthatjuk saját projektjeinket, de kész alkalmazásokat is letölthetünk a közösségi felületükről.

Az Omega2 szállítását novemberben kezdik meg, mi is rendeltünk egyet, hogy elsőként próbálhassuk ki és mutassuk be, mit lehet egy ilyen apró linuxos számítógéppel kezdeni.

Rovatok