Index Vakbarát Hírportál

Az Audi visszaszámol a piros lámpánál

2016. augusztus 16., kedd 15:18

Az új Audikban lesz egy olyan funkció, amely megmutatja, hogy hány másodperc múlva vált zöldre a piros lámpa. Ezeket a modelleket 2017-ben kezdi el árulni az autógyártó, de már most megmutatta, hogy mit tud majd a kocsi.

Ez lesz az első olyan látványos lépés, amelyben az autók környezetükkel kommunikálnak. Az autó a város közlekedési irányításért felelős rendszerétől kapja majd az információkat, így tudni fogja, hogy a lámpák milyen időközönként váltanak. Ezt az információt jeleníti meg a műszerfalon.

A rendszer V2I névre hallgat, ami a veichle to infrastructure rövidítése, vagyis az infrastruktúra és az autó összekapcsolásáról szól. Idővel majd arról is kap információt, hogy mikor vált pirosra a lámpa, vagyis ha az autó érzékeli, hogy úgysem ér már át a zöldön, az automata rendszer lelassítja a kocsit.

Az autók mindennel tudnak majd kommunikálni a környezetükben, ami a közlekedéssel kapcsolatos, a vezetők megkaphatják az információt, hogyan tudnak gyorsabban eljutni a céljukhoz, kikerülve a dugót. Ráadásul a kommunikáció kétirányú lesz, a jelzőlámpák is tudnak reagálni a megváltozott forgalmi viszonyokra, hosszabbá tehetik a zöld jelzést az egyik irányba, ha ez indokolt.

Persze az Audi új modelljeit nem lehet majd minden városban használni, hiszen ehhez kell a városvezetés pozitív hozzáállása is. Egyelőre nem nyilvános, hogy mely városokban fog működni a rendszer 2017-től, de az okosautók, intelligens városok témakör egyre népszerűbb, így valószínűleg sok lesz a jelentkező.

Rovatok