Index Vakbarát Hírportál

Feltérképezték a Netflix titkos szervereit

2016. augusztus 17., szerda 10:21

A Netflixen nagyon sok filmet néznek, ez óriási adatforgalmat jelent, amit zökkenőmentesen kell kiszolgálniuk. A londoni Queen Mary University kutatói most azt is feltérképezték, hol vannak a cég szerverei, amelyek ezt az igény kiszolgálják.

A videóstreamelés volt felelős a tavalyi internetfogalom 37 százalékáért, és ez nem most lett ennyi, az elmúlt években már ez volt a tendencia. A Netflix adja ennek egészen nagy részét, de az nem teljesen világos, hogyan irányítják a forgalmat ilyen hatékonyan.

A Netflix híresen titkolózó cég hírében áll, nem árulnak el olyan részleteket, hogy hol vannak a szervereik és egyáltalán mennyi van belőle. A QMUL's School of Electronic Engineering and Computer Science öt kutatója azonban úgy döntött, feltérképezi ezeket.

Az egyetemi számítógépeket néztek videókat, itt lokalizálták a lekéréseket a böngésző egy kiterjesztésével, majd megvizsgálták a kapott adatokat. Összesen 233 szervert azonosítottak hat kontinensen. Nem meglepő módon a legtöbb szervert az Egyesült Államokban találták, de amúgy is itt a legnagyobb a forgalom. Sok szervert találtak Európa-szerte is, de csak néhány országra koncentráltan.

Azokon a területeken, ahogy alacsonyabb a forgalom, kevesebb a szerver is. A Dél-amerikai kontinensen például csak Brazíliában találtak CDN-t (content delivery network), de ez nem meglepő, ebben az országban az ötödik legmagasabb a forgalom (ugye az Egyesült Államok az első, utána jön Mexikó, Egyesült Királyság és Kanada).

Rovatok