Index Vakbarát Hírportál

Kutatóközpontot nyit Kínában az Apple

2016. augusztus 17., szerda 09:36

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a kínai kormány vezetőivel találkozott, hogy a cég befektetéseiről tárgyaljon. A cég növelni szeretné befektetéseit Kínában, és egy kutatóközpontot is létrehozna.

A kutatóközpontot még idén megnyitnák, főleg új termékek és szolgáltatások fejlesztésére koncentrálnának az ott dolgozók. Emellett a helyi egyetemekkel és partnerekkel is erősítenék a kapcsolatot.

Ennél többet azonban szokás szerint nem árult el az Apple, még azt sem hajlandóak elmondani, hogy melyik városban nyílik majd meg, hányan fognak ott dolgozni és milyen cégeket vonnak be.

A kínai állam és az Apple viszonya nem mindig volt ilyen jó, többször keveredtek vitába, a kínaiak még az Apple film- és könyvszolgáltatását is letiltották. Az Apple-nek azonban nagyon fontos a piac. Valaha itt volt a leggyorsabb a növekedés, de az utóbbi időben lelassultak az iPhone-eladások.

A kínai kormány azt szeretné az Apple-től és más nagy amerikai cégektől, hogy helyben tárolják az adatokat, osszák meg a forráskódjaikat. Ez utóbbit az Apple megtagadta, mire a kínaiak letiltották az Apple említett szolgáltatásait. Azzal a indokolták akkor, hogy nem voltak meg a megfelelő engedélyeik.

Úgy tűnik, mostanra sikerült elsimítani az ellentéteket és egészen magas szinten találkozott a két fél egymással.

Rovatok