Index Vakbarát Hírportál

Az önjáró autók adatzabáló szörnyek lesznek

2016. augusztus 18., csütörtök 11:58

Nem meglepő az a kijelentés, hogy 2020-ra sokkal több adatok fogunk le- és feltölteni az internetre. De lesznek olyan szereplői a piacnak, amelyekről ma még el sem tudjuk képzelni, hogy mekkora adatforgalmat fognak generálni.

Az Intel fejlesztői konferenciáján mondta azt Brian Krzanich vezérigazgató, hogy az automata, önjáró autók lesznek ennek az adatforgalomnak a csúcsán. Egy átlagos ember ma 600-700 megabájt adatforgalmat generál. Öt éven belül egy akár 1,5 gigabájtra is növekedhet.

De ez mind semmi ahhoz képest, hogy egy önjáró autó akár 4000 gigabájtnyi adatforgalmat is generálhat naponta. Egyetlen egy autó háromezer ember forgalmát generálja majd.

Az Intel becslése szerint egy átlagos önjáró autó másodpercenként 0,75 gigabájt adatot generálna, a Google prototípusa is nagyjából ezen a szinten van. Az autó azzal okoz ekkora adatforgalmat, hogy folyamatosan kommunikál környezetével, például elküldi helyzetét, ellenőrzi az időjárást, lekérdezi a forgalmi viszonyokat.

Ilyen mértékű forgalmat nézve a mai mobilos adatforgalom eléggé kőkorszakinak tűnik. Ráadásul a 4G hálózat nem is tűnik elégségesnek ehhez, de a szolgáltatók már dolgoznak a következő generáción. Az 5G sokkal gyorsabb lesz és nagyobb adatforgalmat is lehetővé tesz majd mindenféle erőlködés nélkül. De ehhez egy kicsit várni kell még.

Rovatok