Index Vakbarát Hírportál

Elindul az Uber automata autós taxiszolgáltatása

2016. augusztus 18., csütörtök 14:14

Az Uber egy ideje már mondogatja, hogy hamarosan automata autókkal fog taxiszolgáltatást indítani és ennek most érkezett el az ideje. Még ebben a hónapban szolgálatba lépnek az első ilyen autók Pittsburghben.

Módosított Volvo XC90 SUV-k fognak az utasokért menni. A tesztidőszak alatt sofőr is lesz a kocsikban, mert ez még kötelező a meglévő szabályozások szerint. A másik ülésen még egy ember ül majd, aki a tapasztalatokról készít jegyzeteket.

Az utazás ingyenes lesz, a hátsó ülésre egy tabletet is elhelyeznek, hogy tájékoztassák az utasokat arról, mint tud az autó. Az autókat a szokásos alkalmazással lehet megrendelni.

Az Uber már régóta jelen van a városban, így nem véletlen, hogy ezt választotta a tesztek helyszínéül. Két éve az itteni egyetemről kezdett el mérnököket és fejlesztőket toborozni, 2016 elejére már több százan dolgoztak a projekten.

Ugyanakkor egy kicsit még várni kell, hogy sofőrök nélkül járjanak ezek az autók. Jelenleg még kötelező bent ülniük ezekben az autókban és szükség esetén átvegyék az irányítást, hidakon például az embernek kell vezetnie.

A Volvo erősen beleásta magát a témába, év végéig száz autót szeretne átlagos embereknek adni, hogy megkezdjék a végső teszteket. Az Uberrel is kötöttek egy 300 millió dolláros szerződést, hogy 2021-re teljesen automata autót fejlesszenek ki a cégnek. Ugyanezt a évet jelölte meg a Ford is, ekkor akarják saját automata flottájukat legyártani. Úgy tűnik, a jövő közelebb van, mint gondolnánk.

Rovatok