Index Vakbarát Hírportál

Budapesten hajtott végre kényszerleszállást az amerikai légierő óriásgépe

2016. augusztus 22., hétfő 17:20

Vasárnapra virradó éjjel kényszerleszállást hajtott végre az amerikai légierő egy C–5 Galaxy típusú teherszállító repülőgépe a Liszt Ferenc Repülőtéren. A gép a németországi Ramstein légi támaszpontról szállt fel szombaton, és még hétfőn se hagyta el Budapestet.

A Blikk úgy tudja, a fedélzeti tűzjelző riaszthatott a gépen. A leszálláskor teljes tűzoltói készültség volt a kifutópálya mellett, több habágyúval várták a gépet, és landolás után átvizsgálták. Ezalatt a lap szerint volt olyan utasszállító, amelyet ideiglenesen várakozó körre utasítottak.

Olvasónktól fotókat is kaptunk a gépről, egyenesen a kifutópályáról:

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta, hogy valóban a reptéren van a C–5 Galaxy, de a kényszerleszállás okáról nem tudott részleteket közölni. Azt viszont elmondta, hogy a tűzoltóknak minden ilyen esetben teljes készültséggel kell várni a gépet, attól függetlenül, hogy valóban van-e tűzveszély. Nem tudni, meddig marad a gép Budapesten, egyelőre alkatrészre vár.

Hardy azt is hozzátette, hogy valójában nem különösebben kirívók az ilyen esetek, hiszen a Liszt Ferenc Repülőtér hivatalosan kitérő katonai repülőtérként szerepel a NATO rendszerében, szükség esetén rendszeresen igénybe veszik szövetséges gépek. Legutóbb például alig néhány hete, augusztus elején járt erre szintén az amerikai légierő egy Boeing C–17A Globemaster típusú szállítógépe.

A mostani eset inkább csak a gép típusa miatt számít különlegesnek. A Lockheed Martin által 1970-ben bemutatott C–5 Galaxy ugyanis ma is a világ harmadik legnagyobb teherszállítója. A Budapesten leszállt gép bázisa, a Ramstein légi támaszpont pedig az amerikai légierő legnagyobb külföldi támaszpontja, amely Németországban, Kaiserslauterntől 12 kilométerre nyugatra található. Az amerikai légierő ezt a bázist használja az európai és közel-keleti feladatok ellátására. Innen indul utánpótlás Afganisztánba és Irakba, 2005-ig amerikai atombombákat is tároltak itt.

Rovatok