Index Vakbarát Hírportál

4 év börtön ipari kémkedésben való részvételért

2016. augusztus 23., kedd 15:49

Az amerikai Homeland Security 50 hónapra börtönbe juttatott egy kaliforniai nőt, akit bűnösnek találtak az amerikai Arms Export Control Act megszegésében, amely tiltja a fegyverek exportálását bizonyos országoknak.

A bíróság szerint 2011 márciusa és 2013 júniusa között a 45 éves San Diegó-i Wenxia Man egy kínai állampolgárral dolgozott együtt, akit „technológiai kémként” jellemeztek. 1 millió dollárért titkos katonai hardvereket és leírásukat adott Kínának. 

„Ártatlan vagyok. Ez az én országom is” – nyilatkozta Man a bíróságon. A nő informatikát tanult, férjével pedig mobilkiegészítőkkel vállalkoztak. A nyomozóknak valaki megsúgta, hogy a nő titkosított katonai hardvereket keres. Kilenc hónap alatt egy fedett ügynök több emailt és szöveges üzenetet váltott a nővel terveiről, és azt állította, meg tudja szerezni, amit kell.

Man szeretett volna hozzájutni Pratt & Whitney és General Electric sugárhajtóművekhez, amiket az F–35, F–22 és F–16-os vadászgépekben használnak, és a  General Atomics  MQ-9 Reaper/Predator B  drónokhoz. Bárminek örült volna, ami a lopkadótechnológiához kapcsolódik.

Az ügyész szerint ezekről kiadni bármit nemzetbiztonsági veszélyekkel jár, veszélyezteti a pilótákat. A védelem kifejtette, hogy a nőnek mentális problémái voltak abban az időben, és amúgy sem lett volna esélye hozzájutni a titkos adatokhoz. A bíróság szerint viszont a mentális problémái ellenére is tisztában volt vele, hogy rossz, amit tesz, ezért elítélték. De a büntetése alatt és utána is kezelést kap majd.

Rovatok