Index Vakbarát Hírportál

Az EU megengedheti a titkosítások feltörését

2016. augusztus 23., kedd 16:45

Franciaország és Németország is arra fogja kérni az EU-t, hogy jogszabályban garantáltan megtörhessék az internet egyik legfontosabb technológiáját, a titkosítást. A két ország azt szeretné elérni az Európai Bizottságnál, hogy kötelezzék a cégeket a használt titkosítások korlátozására, ami a gyakorlatban nem sok jót jelenthet.

A szabályozás lényege az lenne, hogy a kormányok könnyebben figyelhessék meg az állítólagos terroristák közötti beszélgetéseket. A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve szerint ezt a hatalmukat csak akkor használnák, ha már amúgy is nyomoznának valaki után. A magánéletért aggódó aktivisták szerint viszont a titkosítást csak általánosságban lehet gyengíteni, az mindenkire kihat, onnantól nincsenek igazi privát beszélgetések. A franciák szerint a kérést jövő hónapban jelentik be német kollégáik. 

Most már egyre több üzenetküldő használ titkosítást, lassan a Facebook Messenger is, a Whatsapp és a Telegram pedig már régebb óta, a felhasználóknak ehhez nem is kell semmit pluszban beállítaniuk.

Korábban az Egyesült Királyságban is próbálkoztak hasonló szabályozással, de az aktivisták akkor lenyomták a kezdeményezést.

 

Rovatok