Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre húsz repülőt küldtek temetőbe

2016. augusztus 24., szerda 10:16

Az American Airlines egyszerre nyugdíjazta több MD–80-as típusú repülőgépét kedden, húszat az Roswellbe, az új-mexikói sivatagba irányítottak – írja a Mashable.  A gépeket több, különböző reptérről küldték, és egymás után landoltak Roswellben. Az American Airlines szóvivője szerint ez az egyik legnagyobb gépnyugdíjazás a repülés történetében. A légitársaság összesen 370-et üzemeltetett az MD–80-asokból, a mai nyugdíjazás után ebből már csak 61 maradt. Ezt a számot még idén év végégig 52-re csökkentik.

Az American Airlines a sokkal hatékonyabb fogyasztású  Boeing–737-esekre és Airbus A320-asokra cseréli a Mad Dog becenevű MD–80-asokat. A sivatagi terület nem véletlen: egyrészt itt van bőven hely parkolni a gépeket, másrészt a száraz levegő segít megőrizni az alkatrészeket.  

A pilóták imádták a gépet, mert biztonságos, halk a fedélzete és jól repül rossz időben is. A pilótafülke viszont réginek hatott már. A tervek szerint az AA összes MD–80-asát 2018 végére cseréli le. Ennek a típusnak a modernebb verzióját (MD–88 és MD–90) több amerikai légitársaság is használja.

Rovatok