Index Vakbarát Hírportál

Wifivel lehet szájról olvasni

2016. augusztus 26., péntek 09:27

Ma már minden tele van wifivel, városokban egy lépést sem lehet tenni anélkül, hogy ne kereszteznénk egy router hatáskörét. Talán bele se gondolunk, de ez azt jelenti, hogy folyamatosan bombázva vagyunk wifijelekkel, a testünk pedig módosítja azokat. Kutatók azzal, hogy elemezték a testek által módosított jeleket, meg tudták figyelni, hogy mit gépel valaki, sőt még a szájáról is tudtak olvasni. Még akkor is, ha a router nem abban a szobában volt, ahol az ember.

A témában már több kutatás is készült, legutóbb kínai kutatók Northwestern Polytechnical Universityről tízből kilencszer meg tudták állapítani, ha valaki átment egy ajtón, csak azzal, hogy a wifit figyelték. Gyengít az eredményen, hogy a rendszert először be kell tanítani a megfigyelt testének formájára. A FreeSense-nek elnevezett rendszer ezután hat emberből 89 százalékos pontossággal választja ki az egyiket.

A kutatók szerint a technológia használható lenne az okosotthonokban, ezzel azonosíthatnák a tulajdonosokat. Hasonló kutatást publikáltak ausztrál kutatók is, Wi-Fi ID nevű rendszerük 93 százalékos pontossággal választott két ember közül, 77 százalékos pontossággal hatból.

A gépelést megfigyelő rendszert WiKeynek hívják, és betanítás után 93,5 százalékos pontossággal tudja megmondani, mit ír valaki, ehhez ráadásul elég egy kereskedelmi forgalomban kapható, sima router. A szájról olvasós módszert még 2014-ben mutatták be a Berkeley kutatói, 74 százalékos pontossággal dolgoztak vele. 

Rovatok