Index Vakbarát Hírportál

225 milliót adtak egy 40 éves Apple-gépért

2016. augusztus 28., vasárnap 20:18

815 ezer dollárért, vagyis kb. 225 millió forintért kelt el egy szuperritkaságnak számító Apple 1-es számítógép egy New York-i aukción. Az új tulajdonosok, a Glamglow nevű kozmetikai cégből milliomossá lett Glenn és Shannon Dellimore utazó kiállításon akarja egyetemeken mutogatni a számítástechnika történelmének fontos darabkáéját, hogy ezzel inspirálják a fiatalokat.

Az ár ugyan csillagászatinak tűnik, de valójában kissé csalódás; az aukciósház előzetesen azt remélte, hogy meglesz az egymilliós határ. Nem lett, annak ellenére, hogy több mint 80-an licitáltak az antik számítógépre. Ami így nem is lett minden idők legdrágábban eladott Apple 1-ese, ezt a címet egy 2014-es aukción 905 ezer dollárért eladott darab tartja, aminek a különlegessége az volt, hogy a mai napig működik.

A most elárverezett gép annak idején nem került kereskedelmi forgalomba, a sorozatgyártás előtti egyik prototípus volt, amit Steve Jobs szüleinek garázsában fabrikált össze Steve Wozniak. Az Apple 1 egyébként 1976 júliusában került a boltokba, 666 dollár 66 centes áron, és nem aratott különösebb sikert. Mindössze 200 darabot gyártottak le belőle, ebből 175-öt sikerült eladni. A gyűjtők ma nagyjából 70 gép létezéséről tudnak.

Az Apple 1 három hónapig volt csak a boltokban, 1976 októberétől Jobs és Wozniak már az utód Apple 2-esre koncentrált, ami aztán meg is hozta a világsikert: a különféle verziói 14 évig voltak forgalomban, közel 6 milliót adtak el belőlük, és naggyá tették az Apple-t.

Rovatok