Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelték az Opera böngészőt

2016. augusztus 29., hétfő 14:56

Hekkertámadás érte az Opera böngészőt kiadó cég szervereit. Bár állításuk szerint gyorsan blokkolták az illetéktelen behatolást, akik használták a program szinkronizációs funkcióját, jobb, ha jelszót változtatnak – nemcsak magában az Operában, hanem minden olyan szolgáltatásban, amelyet korábban összekötöttek vele.

Az Operánál hasonlóan működik a szinkronizálás, mint a többi nagy böngészőnél: a felhasználók dönthetnek úgy, hogy a cég szerverein, a felhőben tárolják a bejelentkezési információikat, hogy ne kelljen minden egyes eszközön újra beírogatni.

A cég minden felhasználót, aki használta ezt a funkciót, kötelezte, hogy változtassa meg az Opera-fiókja jelszavát, de értelemszerűen a fiókhoz kapcsolt külső szolgáltatásokhoz nem férnek hozzá, ezért azt javasolják az érintett felhasználóknak, hogy minden ilyen jelszót változtassanak meg maguk. Annak ellenére is, hogy hangsúlyozták: minden tárolt jelszó hashelve és sózva (titkosítva és a visszafejtést nehezítő extra biztonsági réteggel ellátva) volt, így nincsenek közvetlen veszélybe a személyes adatok.

Az eredetileg norvég, de egy kínai konzorciumnak júliusban eladott Operát világszerte 350 millióan használják, de a szinkronizálás csak 1,7 millió felhasználónál volt bekapcsolva, a többieket a cég szerint egyáltalán nem érinti a támadás.

Rovatok