Index Vakbarát Hírportál

Rohammal mennek neki az ősznek a kütyügyártók

2016. augusztus 30., kedd 06:59

Pénteken nyitja meg kapuit Európa legnagyobb technológiai bemutatója, a berlini IFA, de a legnagyobb vállalatok már szerdától kezdődően megtartják a sajtótájékoztatóikat. A Samsung, a Huawei, a Lenovo, a Sony, az Acer és az Asus is megmutatja, hogy mivel készült az őszre.

Jó előre lelőtte a poént a Samsung, hiszen a meghívójából egyértelműen kiderült, hogy a Gear S3 okosórát leplezik le. A pletykák szerint ennek is tárcsás vezérlője lesz, mint a tavaly bemutatott előd, S2-nek. A szenzorok száma azonban szépen bővül, az új óra már a magasságot és a légnyomást is megmondja nekünk, és pontosan navigál a beépített gps-szel. Bízzunk benne, hogy az akku kapacitása és az óra üzemideje is nőni fog.

A Samsung adós még egy új tablettel is, és ez várhatóan a Galaxy Tab S3 lesz. Az S7-ben bemutatott szupererős csipet muszáj lesz beépíteni egy modern tabletbe is. Hogy ezt megteszi-e a dél-koreai gyártó, az augusztus 31-én este kiderül.

Elsőbbek az elsőknél is

Ha mindegyik cég tartja a jól bevált menetredet, akkor a Huawei bemutatója lesz még nagyon izgalmas. Tavaly a nyomásérzékeny kijelzővel felszerelt Mate S-t mutatta be a kínai mobilgyártó, pár nappal megelőzve a szintén ilyen kijelzőjű Apple iPhone 6S-t. Más kérdés, hogy az iPhone 6S-ből sok tízmilliót eladtak, ami a Huawei Mate S-ről nem mondható el.

Hogy mi lesz a most várható Mate S2-ben? Talán megszabadulnak a fülhallgató jack aljzatától, hogy megint beelőzzék a hamarosan megjelenő iPhone 7-et. Ennél azért valószínűbb, hogy a várt Mate S2 is dupla Leica kamerával érkezik, mint tavasszal a P9-ben. De az is lehet, hogy nem Mate S2 jön, egy gigantikus Mate 9 érkezését is jósólják egyesek, annak ellenére, hogy a Mate 8 még nincs kereken egy éves. Ezen kívül a tavalyi Huawei Watch okosóra is megújulhat.

Nagy esély van rá, hogy megint az okosórákon és más okosbigyókon lesz az hangsúly az IFA-n. Az Asustól is a szép ZenWatch új, harmadik változatát várják az elemzők, ahogy a Lenovo is bemutathatja a Moto 360 következő verzióját, míg az Acerről azt rebesgetik, hogy a gémereknek készít okosórát, ami egészen érdekes újítás ebben a termékkategóriában. Meglepőnek viszont nem mondanám, hiszen a pc-gyártók elmozdultak a gémerek irányába. Nyilván mert a több százezer forintos szupergépeken nagyobb a nyereség.

Korábban írtuk, hogy az LG V20 csúcsmobil szeptember 6-án érkezik, de ennek a hivatalos bemutatója San Franciscóban lesz, nem Berlinben. Csak abban bízhatunk, hogy néhány Jegermeister után előkerül néhány V20 a topmenedzseri zsebekből, és lesz a közelben szemfüles újságíró.

A már említett Lenovótól új Yoga tabletekre számítunk, és talán kézbe vehetjük a hajlítható mobiljukat is, amit júniusban a Lenovo Tech World show-n is bemutattak, és egy pillanatra az alábbi, az IFA 2016 előzeteseként kiadott videón is felbukkan.

Nagyon furcsán a tabletek piaca, mert ez a termékkategória úgy kezdte meghódítani a világot, hogy egy napon helyettesítheti a laptopunkat is. Ehhez képest hamarabb láttunk okostelefonban 6 GB RAM-ot, nagy tárhelyet és hatalmas felbontású, gyönyörű kijelzőket, mint a tabletekben. Most az is nagyon izgalmas kérdés, hogy bő egy évvel a Windows 10 megjelenése után még mindig az Android a domináns a tableteken, vagy a Microsoftnak sikerült nagyobb részt szereznie.

A Sony hazai píárosai akciókamerás bemutatóra invitált minket, szóval egyáltalán nem biztos, hogy új mobillal is találkozunk. De ne nekünk legyen igazunk, hanem a pletykáknak, amelyekben Xparia X, ZX és X2 nevek bukkanak fel. Az biztos, hogy a Playstation nem most került terítékre, mert a megújuló konzol nagy bemutatója szeptember 6-án New Yorkban lesz.

Egyedül az biztos, hogy az IFA 2016 megint egy izgalmas show lesz, és ide bárki ellátogathat szeptember 2-7 között. Ez a rendezvény ráadásul nemcsak a kütyürajongóknak szól, hiszen van egy hatalmas háztartási részmeg is, ahol hamarabb megtalálja álmai hűtőjét, porszívóját vagy ablakpucoló robotját, mint a közeli elektronikai áruházban.  

Rovatok